A koalíció őszre tolta a Pannonplast és Paks vizsgálatát

A kormányoldal pártjai, az MSZP és az SZDSZ nem járultak hozzá, hogy a házszabálytól eltérve, egy nap alatt döntsön az Országgyűlés a Pannonplast felvásárlásának és a paksi üzemzavar körülményeinek vizsgálatáról. Mindkét bizottságot az ellenzék javasolta.

Állandó hangzavar, bekiabálások, ironikus és személyeskedő hangnemű vita hevében tartja a nyári szünet előtti utolsó ülését az Országgyűlés. Az elmúlt hetek vitáinak folytatásaként az ellenzék két vizsgálóbizottság azonnali létrehozását javasolta, ám a kormányoldal ehhez nem járult hozzá. A paksi súlyos üzemzavar körülményeinek, valamint a Pannonplast tőzsdei felvásárlásának esetleges állami finanszírozását vizsgáló bizottságok csak akkor jöhettek volna létre egy nap alatt, ha a képviselők négyötöde támogatja az eltérést a házszabálytól. A normális eljárás szerint ugyanis hetekig tart egy ilyen döntés.

A Pannonplast-vizsgálatot indítványozó Rogán Antal fideszes képviselő azt mondta a szavazás előtt, hogy kizárólag az esetleges állami szerepvállalásra irányulna a bizottság munkája. Nem vizsgálnák a részvényvásárlást lebonyolító magáncégek tevékenységét, mert az a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a feladata, valamint a PSZÁF-elnök megveretésének körülményeit sem, mert az pedig a rendőrséghez tartozik. Az ellenzéki politikus szerint csak ürügy minden kifogás a testület gyors felállítása ellen, és a kormánynak is érdeke, hogy a nyári szünet ideje alatt "ne száradjon rá a gyanú árnyéka". Rogán hozzátette, hogy csak így kerülheti el a kormány a bizonyítékok eltüntetésének vádját.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta, hogy a mostani ellenzék az előző négy évben, amikor többségben volt, egyetlen alkalommal sem járult hozzá ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság felállításához. Az SZDSZ frakciója támogatja a Pannonplast-vizsgálatot, de a politikus szerint előbb az illetékes szervezeteknek, köztük a PSZÁF-nek kell megvizsgálnia az ügyet. Első a tények tisztázása, és csak azután jöhet a politikai szempontok vizsgálata, fordítva nem működhet - mondta Kuncze. A bizonyítékok eltüntetésével kapcsolatban csak annyiban válaszolt, hogy így jár az, aki magából indul ki. Az MSZP is a bizottság felállítása, de annak őszi munkakezdése mellett foglalt állást, míg az MDF a Fideszt támogatva az azonnali szavazás mellett érvelt.

Hasonló vita zajlott le a paksi ügyben. Az ellenzék gyors vizsgálat lefolytatását javasolta, míg a koalíciós pártok szerint az atomerőmű ügyében politikamentes vizsgálatra van szükség. Kuncze Gábor szerint az ellenzéki pártok nyáron ezekkel a vizsgálatokkal szeretnék fenntartani az országban az izgalmi állapotot, ami szerinte veszélyes politika.

A szavazások a kormánytöbbség döntésének megfelelően azt az eredményt hozták, hogy csak ősszel kezdődhet meg a vizsgálóbizottságok munkája, már ha akkor lesz még igény rájuk.

György Bence

KAPCSOLÓDÓ CIKK