Közel harmincezer diákot kérdeztek meg arról, ki a kedvenc történelmi személyisége, kedvenc írója és melyik a kedvenc irodalmi műve. A válaszok legtöbbször szorosan illeszkedtek az éppen aktuális tananyaghoz. A rendőrnek vagy katonának készülők ötöde Hitlert tartja kedvenc történelmi személyiségének, összesítésben a hatodik lett. A kedvencek: Mátyás király, Petőfi Sándor és a Rómeó és Júlia.

A Felvételi Információs Szolgálat 26 678 diákot kért fel egy kérdőív kitöltésére. Tizedikesek, tizenegyedikesek és tizenkettedikesek válaszoltak a kérdésekre. Eddig a következő nyitott kérdésekre érkező válaszokat összesítették: kedvenc írók és költők; kedvenc szépirodalmi művek és kedvenc történelmi személyiségek.

Az adatfelvétel érintette az összes középiskola típust, és a kérdőíveket eljuttatták az ország összes pontjára. A nagyszámú és sok helyről érkező válasz reprezentatívvá tette a felmérést, bár nem lehet tudni, hány diák tréfálkozott a kérdőív kitöltésekor.

A középiskolások 78 százaléka nevezte meg kedvenc történelmi személyiségét. A legtöbben (38%) Mátyás királyt választották. Megdöbbentő, hogy Adolf Hitler a hatodik lett, 9 százalék őt írta be kedvencének. Különösen érdekes, hogy a jó helyezés elsősorban azoknak a fiataloknak köszönhető, akik rendvédelmi vagy katonai felsőoktatásban szeretnének részt venni: közülük minden ötödik (20%) írta be a náci vezért kedvencnek.

A legalább egy százalék által említett 26 történelmi személy között 14 magyar van. Csupán a lista első öt helyezettje ért el 10 százalék fölötti eredményt:

1. Hunyadi Mátyás (38)
2. Napóleon (24)
3. Kossuth Lajos (23)
4. Széchenyi István (22)
5. Szent István (19)

A nők közül a nyolcadik helyen végzett Mária Terézia áll a legjobb helyen. Lenint és Sztálin 2-2 százalék gondolja kedvencének.

A diákok többsége abból a korszakból választott kedvencet, amit éppen tanul. Így a középkort tanuló tizedekesek sok szavazata hozta az élre Mátyás királyt, míg a tizenkilencedik századot tanuló tizenegyedikesek rajonganak a leginkább Napóleonért, és a végzősök inkább huszadik századi személyeket írtak. Például Hitlert, akit a végzősök közül 12 százalék tart kedvencének, ez az arány tizedikben még csak 7 százalék volt. Érdekes, hogy az fegyveres testületbe vágyókon kívül a műszaki és informatikai szakokra készülők említették Hitlert többször, mint az átlag.

A válaszolók 86 százaléka nevezett meg kedvenc írót vagy költőt. A többség olyanokat említett, akik szerepelnek a tananyagban. Főleg magyarokat választottak, külföldi szerzőt csak 17 százalék írt be. Utóbbiak közül összesítésben csak négyen szerepeltek kiemelkedően: a külföldieket választók közül Shakespeares 7, Tolkien 3, Poe 3 és Stephen King 2 százalékot szerzett.

Az összesített listán Petőfi Sándor toronymagasan, a válaszadók 55 százalékának szavazatával nyert, és lett az ifjúság kedvence. Az élboly:

1. Petőfi Sándor 55%
2. Ady Endre 38%
3. József Attila 24%
4. Radnóti Miklós 15%
5. Jókai Mór 10%

Az egyetlen nem kötelező irodalom az első 30-ban Rejtő Jenő, aki huszadik lett. Ahogy a történelmi személyiségeknél, úgy itt is jellemző volt, hogy az éppen tanult szerzők szerepeltek inkább a diákok listáin.

A kedvenc művek rangsorát a Rómeó és Júlia vezeti. Az egy százalék fölött említett 35-ös listába egyetlen nem kötelező irodalom került be: Tolkien A Gyűrűk Ura című könyve, ami 18. lett, és 3 százalék kedvence.

Az első hat kedvenc:

1. Rómeó és Júlia (19%)
2. Egri csillagok (16%)
3. Az ember tragédiája (12%)
4. Bánk bán (12%)
5. Az arany ember (11%)
6. Pál utcai fiúk (10%)