Módosították a kedvezménytörvényt

A parlament hétfői ülésén elfogadta a státustörvény módosítását. Kovács László külügyminiszter szerint a törvény mostani formájában megőrizte a kedvezmények nagy részét, és megfelel az Európai Unió elvárásainak is. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak a jogszabályra. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány a törvény elfogadásával lemondott a határon túli magyarokról.

Az Országgyűlés hétfőn délután 195 igen, 173 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a módosított kedvezménytörvényt. A név szerinti szavazáson az ellenzéki képviselők ellenezték a törvény elfogadását. A kormánypárti többség az ellenzék egyetlen módosító javaslatát sem fogadta el.

Kovács László külügyminiszter a zárószavazás előtt mondott beszédében kijelentette, a kormány négy célt követett a törvény átdolgozásakor. Támogatni kívánták a határon túli magyarok otthoni boldogulását, a magyar nyelv és kultúra megőrzését. Kovács szerint ezenkívül törekedtek arra is, hogy a jogszabály alkalmazható legyen a szomszédos országokban, illetve megfeleljen az uniós elvárásoknak úgy, hogy a kedvezmények megmaradhassanak.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a státustörvény elfogadása a demokratikus eljárás karikatúrája volt. Németh emlékeztetett arra, hogy a törvény általános vitáját a képviselők éjszakába nyúlóan folytatták, majd másnap már le is zárták azt. Mint mondta, a törvényt 24 óra alatt lekeverték. Németh szerint a módosított kedvezménytörvényben Magyarország egyoldalú engedményeket tesz. Németh szerint diplomáciai szarvashiba, hogy a törvényt - mint mondta - még jelenlegi formájában sem fogadják el például Szlovákiában. Németh szerint a módosítások elfogadásával a szocialisták lemondtak a határon túli magyarokról.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK