Kevesebb idő kell a paksi kárelhárításra

A legutóbbi kamerás vizsgálatok alapján úgy tűnik, a vártnál rövidebb időre lesz szükség a kárelhárításra a paksi atomerőműben - közölte a vezérigazgató. Az erőműben további két kamerás vizsgálatot is végeznek a jövőben, hogy több szögből is megvizsgálhassák az áprilisi üzemzavar során megsérült fűtőanyagok állapotát.

A Paksi Atomerőmű 2-es blokkjában vasárnap elvégzett vizuális felvételek alapján az alkalmazott kameraállásból rögzített képeken megállapítható, hogy a kazetták alsó kétharmada minden valószínűség szerint ép, a felső harmaduk-negyedük töredezett össze - közölte Kocsis István vezérigazgató hétfőn Pakson sajtótájékoztatón. "A művelet alatt a neutronfluxus-mérők nem jeleztek változást" - fűzte hozzá.

Ismertetése szerint neutronfizikai szempontból kedvező struktúrát találtak, csak egy-két kihullott uránpasztillát észleltek, uránhomokot pedig nem tapasztaltak az elvégzett vizsgálat során. "A víz alatti műveleteknél a kazettadarabokat manipulátorok emelik majd át hermetikus tokokba és víz alatti szállítással juttatják el a megfelelő helyre" - ismertette Kocsis István a megoldási elképzelést.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta: a tervek szerint két alkalommal végeznek további behatolásos kamerázást, amelyek mindegyikéhez újabb hatósági engedélyt kell kérniük az Országos Atomenergia Hivataltól. Az újabb felvételek más nézőpontból történnek majd, hogy az elkészült képekből komputeres technikával térbeli konfigurációt állíthassanak össze - tette hozzá. A cél ugyanis az, hogy a fűtőanyag-darabok térbeli struktúrájáról minél alaposabb képet kapjanak - mondta.

A tájékoztatás szerint a most elvégzett vizsgálat során a csőkamerát a tartály palástja mellett vezették be függőlegesen az alsó lemeztől 40 centiméternyire. A kamera felülről lefelé és 45 fokos oldalirányban készített felvételeket.

Arra a kérdésre, hogy a vizsgálat tapasztalatai módosíthatják-e a kárelhárítás eddig tervezett időtartamát, Kocsis István úgy fogalmazott: nagy valószínűség szerint rövidebb idő szükséges annál, mint amire számítottak. Elmondta: a kárelhárításra több módozatot is kidolgoztak, a folyamat során lépésről lépésre haladva döntik majd el, hogy melyik konstrukciót választják az adott helyzetben.

Az elmúlt napok üzemi eseményeinek ismertetése során újabb teljesítménycsökkentő intézkedésről számolt be. A 3-as és 4-es blokkon hajnalban egyórás időtartamra 50-50 megawatt értékű leterhelést hajtottak végre az országos rendszerirányító utasítása alapján.

Kocsis István közölte: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója hétfőn befejezi az üzemzavarral kapcsolatos vizsgálatát. Kérdésre válaszolva elmondta: kérelmezte, hogy az ügynökség tulajdonában lévő üzemi kameráknak az április 10-11-i üzemzavar időpontjában készült felvételeit az erőmű szakemberei megtekinthessék, kérésére azonban ez idáig nem kapott választ.

KAPCSOLÓDÓ CIKK