A PM kivizsgáltatja a Fidesz kampányleveleit

László Csaba pénzügyminiszter kivizsgáltatja, hogy mire utasította Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter kabinetirodája a vámhivatalt és hogyan engedték be a Fidesz kampányleveleit a tavalyi választások előtt. László Csaba szerint külföldre jutottak a magyar választók személyes adatai.

Juhász Gábor MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva számolt be László Csaba pénzügyminiszter az Országgyűlés ülésén a Fidesz kampányleveleinek különleges vámkezeléséről. A pénzügyminiszter elmondta, hogy 2002. április 17-én reggel kézzel írott fax érkezett a Vám és Pénzügyőrséghez Varga Mihály kabinetirodájától, a fax másolatát fel is mutatta az ülésteremben. Ebben az állt, hogy a megjelölt rendszámú teherautók  vámkezelését várakozásmentesen, de jogszerűen hajtsák végre. Ezután az illetékes főigazgató két területi referens vámtisztviselőt küldött a határállomásra. A feladatuk az volt, hogy biztosítsák a Pénzügyminisztérium kérésének megfelelő vámeljárást. A nyolc szállítólevélen feladóként ugyanaz a német cég, célállomásként pedig ugyanaz a cím szerepelt.

A kérdező MSZP-s képviselő erre azt mondta, hogy tudomása szerint a vámkezelés olyan gyosan zajlott, hogy gyakorlatilag nem fértek hozzá a szállítmányhoz. Ezért azt javasolja, hogy a Pénzügyminisztérium hozza nyilvánosságra az ügy részleteit. László Csaba azt ígérte, hogy a következő hetekben lefolytatják a szükséges vizsgálatokat. Annyit tett még hozzá, hogy egy boríték kivételével csupán adminisztratív vizsgálat volt a határon. Egy borítékot megnéztek, ezen címzés is szerepelt. Ez alapján László Csaba közölte, hogy választók személyes adatai jutottak külföldre.

Varga Mihály, a Fidesz-kormány pénzügyminisztere éppen egy másik kérdést készült feltenni, de előtte annyiban reagált az MSZP-PM párbeszédre, hogy az elmondottak szerint minden törvényesen zajlott és az ügy célja a figyelemelterelés a kormány megszorító intézkedéseiről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK