A Magyar Rádió vállalkozóként dolgozó munkatársai tüntetést szerveztek a Parlament épülete elé, hogy így tiltakozzanak a munka törvénykönyvének változtatása ellen. A rádiósok attól tartanak, hogy ha a közrádió a szabályoknak megfelelően alkalmazásba veszi őket, akkor jóval kevesebbet fognak keresni, mint eddig.

Tiltakozó megmozdulást rendeznek a Parlament épületénél a Magyar Rádió munkatársai a munka törvénykönyvének tervezett szigorítása miatt. A rádiósok hétfőn délután háromnegyed egy és háromnegyed kettő között demonstrálnak a Kossuth-szobor előtt. A résztvevők az Országgyűlés elnökének, Szili Katalinnak kívánják átnyújtani petíciójukat.

A tiltakozás oka az, hogy a munka törvénykönyvének kényszervállalkozásokkal kapcsolatos szigorítása anyagilag teljesen ellehetetlenítheti a Magyar Rádiót. Az új szabályozás szerint ugyanis az MR-nek státusba kellene vennie a jelenleg vállalkozóként foglalkoztatott több ezer munkatársát. A vállalkozóként dolgozó rádiósok attól tartanak, hogyha ez megtörténik, akkor jövedelmük 30-40 százalékát elveszthetik.

A tüntetők szerint ez különösen érvényes lehet abban az esetben, ha a közmédiumok tőkejuttatásával kapcsolatosan a parlament helyt ad az országgyűlési bizottságokban már megfogalmazott elképzeléseknek. A tervek szerint ugyanis az összesen 7,2 milliárdos tőkeemelésből az MR mindössze 500 millió forintot kapna.