Várhatóan drágítja a nyelvtanfolyamokat, hogy az áfatörvény július elsején életbe lépő rendelkezése 25 százalékos áfára kötelezi a nem akkreditált nyelvtanfolyamokat. Ugyanakkor eddig még egyetlen nyelvi képzés sem kapott ilyen tanúsítványt, és hiába is kap, mert tanárainak akkor is külön akkreditációra van szükségük az áfamentességhez. Így a minőségi tanúsítványt megszerző iskolák is emelni kénytelenek áraikat - írja a Népszabadság.

Július elején lép életbe az áfatörvény azon rendelkezése, amely szerint 25 százalékos áfa terheli a nem akkreditált - vagyis egy szigorú minőségbiztosítási rendszernek nem megfelelő - nyelvtanfolyamokat - írja a Népszabadság.

Az akkreditáció ugyanakkor késik, Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint jelenleg még egyetlen nyelvi képzési program sem kapott ilyen minőségbizonyítványt, mivel csak tavasszal egyeztek meg az akkreditáció feltételeiről, és egy ilyen tanúsítvány megszerzése a kérelem beadásától kilencven napot vesz igénybe. Több iskola már beadott ilyen kérelmet, így nyárra várhatóan már lesz néhány, az áfa alól mentességet kapó nyelvtanfolyam.

Csakhogy ennek ellenére az akkreditációt megszerző nyelviskolák szintén kénytelenek lesznek emelni a tanfolyamok árát. A kurzusok költségeinek ugyanis hatvan-hetven százalékát teszi ki a vállalkozóként dolgozó óraadó tanárok fizetése. Az ő óradíjukat viszont emelni kell, mert ők nem jogosultak áfamentességre, csak ha vállalják saját nyelvoktatói programjuk akkreditálását, ami nyelvenként 90 ezer forintba kerül.

Légrádi szerint hiába hívták fel az illetékesek figyelmét minderre, azt a választ kapták, hogy az érvényes jogszabályok alapján nincs lehetőség az akkreditált nyelviskolában oktató tanárok áfa alóli mentesítésére. Ennek következményeképp a nyelviskolák feltehetően inkább nem akkreditáltatják a tanfolyamokat, és emelik az áraikat, mivel nyelvtanáraik sem tehetnek mást - írja a Népszabadság.