Pert indított egy roma polgárjogi szervezet a jászladányi önkormányzat ellen, állításuk szerint ugyanis a helyi általános iskolában elkülönítve és rosszabb feltételek között oktatják a roma gyerekeket. A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője azt állítja: az elmúlt tanévben külön ebédeltették a roma diákokat a többiektől, és külön tartották számukra a testnevelési órákat is.

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet pert indít a jászladányi önkormányzat ellen a helyi általános iskolában tapasztalt szegregáció kártékony hatásának megállapítását és kimondását kérve - közölte Kállai László, a szervezet elnöke. Kállai szerint miután a településen a cigányok által mindvégig kifogásolt és támadott magániskolában 2002 őszén nem kezdődhetett meg a tanítás, az ottani osztályokat bontás nélkül vette át az önkormányzati intézmény. Elmondása szerint a magániskolás gyerekeket ezután mindvégig "külön kezelték".

A polgárjogi szervezet vezetője a Magyar Hírlap keddi számában megjelenteket megerősítve szólt arról is, hogy a volt magániskola tanulói és a döntően roma gyerekekkel teli önkormányzati iskola diákjai ugyan egy épületben tanulnak, a jobb körülmények azonban mindenből az előbbieknek jutottak. "Ráadásul az elmúlt tanévben a gyerekek ebédeltetése is külön-külön történt, a testnevelési órákat sem együtt tartották" - tette hozzá.

Kállai László megemlítette: minderről az egyik kereskedelmi televízió, rejtett kamerás felvételeket is alkalmazva, "kétséget kizáró bizonyítékokat tárt a közvélemény elé", és a szervezet számára ez döntő indítékként szolgált a per megindításához.

Dankó István polgármester az ügy kapcsán azt mondta, hogy Jászladányban "egy iskola működik", a 2002/2003-as tanévre már megszervezett osztályokat ugyanakkor meghagyták eredeti formájukban. Elmondta azt is: amennyiben nem indulhat el a másfél éve tervezett magániskola, a faluból várhatóan 200-250 gyereket visznek el szülei máshová tanulni. A polgármester megerősítette: 2006-ig minden évben megpróbálkoznak az alapítványi magániskola beindításával, a 2003/2004-es tanévben egyelőre 200 tanuló, köztük 29 roma származású szeretne ebben az intézményben tanulni.