A leváltott elnök megtámadja a roma gyűlés döntéseit

Leváltotta az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, Horváth Aladárt a testület szerdai rendkívüli közgyűlése. Horváth közölte: támogatás hiányában kész a lemondásra, de ettől függetlenül megtámadja a szerinte jogszerűtlenül összehívott tanácskozás határozatait. A gyűlésen az eddigi ügyvezető elnököt, a rendkívüli ülés összehívóját, Kolompár Orbánt választották új elnökké. A leváltott elnök épp a közgyűlés előtt tartott tájékoztatón ismertette azt a vizsgálati anyagot, ami súlyos pénzügyi visszásságokat tárt fel az OCÖ-nél, az előző vezetés ideje alatt. Farkas Flórián, az OCÖ korábbi elnöke szerint nevetségesek Horváth állításai.

Forrás: [origo]
Farkas is ott volt

Az Országos Cigány Önkormányzat szerdai rendkívüli közgyűlésén megvonták a bizalmat Horváth Aladártól az önkormányzat elnökétől. A gyűlésen az 53 tagból 36 vett részt, így határozatképes volt a testület. Nem ment ugyanakkor el maga Horváth Aladár, ahogy az őt jelölő Roma Parlament nevű szervezet képviselői sem. Az ülésen lényegében csak a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének és a Magyarországi Cigányok Fórumának képviselői vettek részt. Rajtuk kívül jelen volt a gyűlésen Farkas Flórián, az OCÖ korábbi elnöke, akit épp a Horváthot támogató koalíció váltott le a testület éléről.

Vitázó koalíció
A tavalyi év második felében összeállt Demokratikus Roma Koalíciót három szervezet alkotja: a Roma Parlament, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége és a Magyarországi Cigányok Fóruma. A három szervezet arra szövetkezett, hogy leváltsák az önkormányzatot irányító - Farkas Flórián által vezetett - Lungo Dromot. A DRK végül a március elsején tartott megismételt önkormányzati választáson fölényes győzelmet aratott a Lungo Drom felett. A koalíción belül ugyanakkor nem sokkal később vita alakult ki arról, ki legyen az OCÖ elnöke, amely posztra végül a most leváltott Horváth Aladárt választották meg.

Miután megvonták a bizalmat Horváthtól, a közgyűlés tagjai Kolompár Orbánt, az eddigi ügyvezető elnököt, a Magyarországi Cigányok Fórumának vezetőjét jelölték elnöknek, akit a közgyűlés jelen lévő tagjai meg is választottak. Kolompár és Horváth márciusban még politikai szövetségesekként vettek részt az OCÖ tisztújitó közgyűlésén. A testület 53 tagja közül 49 a Demokratikus Roma Koalíció, azaz a Horváth Aladárt márciusban elnökké választó cigányszervezetek tagja. A Farkas Flórián vezette Lungo Dromnak csak 3 képviselője van az OCÖ-ben. Horváthot így szerdán korábbi szövetségesei váltották le.

A közgyűlés által kiadott közlemény szerint egyebek mellett azért vonták meg a bizalmat Horváthtól, mert "a hatalom megtartása érdekében még a második világháború alatt oly sokat szenvedett zsidóságot és a cigányságot is szembe kívánja állítani". Azért is bírálják a most leváltott elnököt, mert szerintük politikai sárdobálásba kezdett és nem épített ki partneri kapcsolatot a romaügyekkel foglalkozó államtitkárral.

Miután leváltották a régi, és megválasztották az új elnököt, a közgyűlés tagjai új elnökséget is választottak. A szavazás gyorsan ment, a jelölteket egyhangú voksolással választották meg. Erre számítani lehetett, a CSZOSZ és az MCF ugyanis a közgyűlés előtt megállapodást kötött egymással, amelyben döntöttek a pozíciók elosztásáról. Kolompár egyik helyettese így a CSZOSZ-hez tartozó Kövesi Vilmos lett.

Az újonnan megválasztott elnök közölte azt is, szeretné, ha a Roma Parlament nem vonulna ki az önkormányzat munkájából, ezért két alelnöki helyet fenntartanak számukra a testület vezetésében. Kolompár megjegyezte: Horváth Aladár munkájára is szüksége van az önkormányzatnak, ezért számítanak rá a továbbiakban.

Pozíciót kapott Farkas Flórián is, igaz, a volt OCÖ-elnököt nem a testület vezetésébe, hanem csupán a kisebbségi törvény módosításával foglalkozó bizottság tagjai közé választottak be. Miután a jelenlévők egyhangú szavazással elfogadták Farkas jelölését, a frissen megválasztott elnök megjegyezte: "Kérlek, ne húzd majd ki magadat a munkából."

Horváth megtámadja a közgyűlés döntéseit

A szerdai rendkívüli közgyűlés döntéseit várhatóan vitatni fogja majd a szövetségeseivel együtt távolmaradó Horváth Aladár. Horváth szerint ugyanis szabálytalanul hívta össze Kolompár Orbán - még ügyvezető elnökként - a testület szerdai közgyűlését. Horváth ezért már előre közölte azt is, hogy nem vesz részt a tanácskozás munkájában. "Az OCÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az ügyvezető elnöknek csak kezdeményezni van joga az ülést, összehívni nem" - közölte az elnök.

Ugyanakkor Horváth sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy bár törvénytelennek tartja a közgyűlés összehívását, hajlandó lemondani posztjáról, ha nem kap kellő bizalmat. "A mai napon történő szavazás vagy döntés eredményét iránymutatónak tekintem és amennyiben az általam összehívott jövő pénteki közgyűlésen a képviselők többsége úgy gondolja, hogy nem szavaz további bizalmat, elfogadom a döntést és átadom az elnöki posztot" - közölte az elnök.

Horváth egy délutáni nyilatkozatában azt is bejelentette, hogy a tanácskozás összehívásának szabálytalanságai miatt megtámadja az OCÖ szerdai rendkívüli közgyűlésén hozott határozatokat. "Egyelőre azt vizsgáljuk, bírósághoz vagy ügyészséghez forduljunk" - közölte a nap folyamán tisztségéből leváltott elnök. "Ez az ügy nem rólam szól, hanem arról, elúszni látszik annak esélye, hogy nyilvánosan, tisztességesen, feddhetetlenül működjön az önkormányzat" - tette hozzá Horváth.

Kolompár szerint viszont az OCÖ szervezeti és működési szabályzata alapján mégis van joga az ügyvezető elnöknek rendkívüli közgyűlést összehívni. A roma politikus szerint Horváth egy olyan szabályzatra hivatkozik, amit azóta egy március végén tartott tanácskozáson módosítottak. 

Forrás: [origo]
Kolompár: így volt etikus

Kolompár kedden táviratban hívta össze a közgyűlést, amelynek egyik napirendi pontjaként az elnök leváltását jelölte meg. Az ülés összehívását és a Horváth Aladár elleni bizalmi szavazás megtartását a roma önkormányzat 27 tagja kezdeményezte még június 21-én. Horváth Aladár kedden szintén bejelentette, hogy összehívja a rendkívüli közgyűlést, ő azonban egy későbbi időpontot, július 4-ét jelölt meg.

A szerdai közgyűlést követően Kolompár közölte: azért nem vártak július 4-ig, mert a Horváth ellen fellépő képviselők külön kérték, hogy június 25-én tartsák meg a rendkívüli ülést. Kolompár szerint sem politikailag, sem etikailag nem lett volna szerencsés, ha elutasítja a kérést.

Horváth Aladár szerint azonban a szerdai közgyűlés már csak az időpontja miatt is jogszerűtlen. A roma politikus azt állítja, hogy a szabályzat szerint a tanácskozásra szóló meghívók kézhezvétele és az ülés megtartása között legalább nyolc napnak kell eltelnie, és ez nyilvánvalóan nem valósult meg a szerdai gyűlés esetében.

Kétséges, hogy a Horváth Aladár által jövő péntekre összehívott rendkívüli közgyűlésnek mi lesz a sorsa. A szerdai tanácskozáson ugyanis a 36 képviselő arról is határozott, hogy bármilyen döntést is hozzanak a július 4-i ülésen, ők azt illegitimnek fogják tekinteni. A jelenlévő önkormányzati tagok elhatározták azt is, hogy nem vesznek részt a Horváth által összehívott ülésen.

Kolompár Orbán és az elnökség többi tagja minél hamarabb szeretné átvenni az OCÖ vezetését Horváthtól. Az ülét követően közölték: még a mai napon levelet írnak Horváthnak, amelyben felszólítják, hogy az önkormányzat ügyeiben már semmilyen intézkedést ne hozzon.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK