Gallup: Utolérte a Fidesz az MSZP-t

Teljesen eltérő adatokkal rukkolt elő a pártok támogatottságával kapcsolatban a két közvélemény-kutató cég, a Gallup és a Medián. A Gallup szerint az MSZP elvesztette korábbi - időnként tetemes - előnyét a Fidesszel szemben. A Medián viszont kismértékű MSZP visszaesés dacára is tekintélyes szocialista előnyt mér, hasonlóan a Tárkihoz.

A hibahatárt jócskán meghaladó eltérések találhatóak a Gallup, valamint a Medián és a Tárki mérései között, noha az adatokat egy napos csúszással ugyanazon az öt napon vették fel. Ehhez hasonló eltérésekre a választások idején emlékezhetünk: akkor a Gallup (más cégekkel, köztük a Tárkival együtt) fölényes Fidesz-győzelmet jelezett előre, míg a Medián (egyedüliként) kismértékű MSZP-SZDSZ előnyt. Akkor csak a Mediánnak sikerült hibahatáron belül maradnia.

A Gallup mostani közvéleménykutatása szerint a választásokra jogosultak egyaránt 31-31 százaléka szavazna a két nagy pártra. Ennek alapján a szocialisták népszerűsége négy százalékponttal csökkent, a Fideszé viszont két százalékponttal növekedett. Ráadásul a biztos pártválasztók körében a legnagyobb ellenzéki párt átvette a vezetést az MSZP elöl két százalékos előnyre szert téve a Gallup adatai szerint.

A Medián szerint a választásra jogosultak 36 százaléka támogatná az MSZP-t és csupán 26 százalék a Fideszt. A biztos pártválasztókat tekintve 51-40 az MSZP-Fidesz arány, rajtuk kívül egyedül az SZDSZ-nek lenne esélye a parlamentbe jutásra (5 százalék). Itt a biztos pártválasztók körében csökkent a a szocialisták előnye (májusban 53-36 százalék volt az MSZP javára).

A Tárki júniusi adatai szerint a biztos pártválasztók körében 6 százalékkal csökkent az MSZP támogatottsága, azonban így is abszolút többsége van (52 százalék), a Fidesz támogatói (a Mediánhoz hasonlóan) 40 százalékot tesznek ki.

A Medián mérése szerint nincs fideszes politikus a legnépszerűbb 12-ben. Itt az MDF elnöke, Dávid Ibolya fölényesen vezet (73 százalék), Medgyessy Péter miniszterelnök, Mádl Ferenc államfő és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök előtt.

A Gallup szerint Budapesten és a nagyvárosokban óriási a kormánypárti fölény (18-23 százalékos), ráadásul a kisvárosokban is népszerűbb, mint az ellenzék, a falvakban viszont a jobboldal a nyerő (22 százalékos a különbség). Az ötven év felettiek körében az MSZP a legnépszerűbb, az 18-49 év közöttiek között viszont a Fidesz.

A Medián 1200 embert kérdezett meg, a hibahatárt 2,5 százalékban adta meg, a Gallup 1014 választópolgárnak tette fel a kérdéseit, a hibahatárt 4 százalék körül állapította meg, ehhez hasonlóak a Tárki paraméterei.