A tavaly július 4-i tüntetés évfordulóján ismét utcai demonstrációt szervez a radikálisan jobboldali Szabad Magyarországért Mozgalom. A tüntetők jövő hét pénteken ismét az Erzsébet hídnál gyülekeznek. A választási szavazatok újraszámlálását követelő tavalyi megmozduláskor többen megsérültek, a rendőrök 57 embert állítottak elő. A tüntetők idén bejelentették ugyan a demonstrációt, de a rendőrségi egyeztetésre nem mennek el.

Egy évvel az Erzsébet hídi csata néven elhíresült jobboldali tüntetés után ismét demonstrációt szervez a Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM). A tüntetők ezúttal is az Erzsébet híd budai hídfőjénél gyülekeznek majd. A szervezet bejelentette a megmozdulást a rendőrségen. A tüntetéshez csatlakozó Lelkiismeret'88 Csoport vezetője azonban azt mondta, hogy a rendőrök javasolta egyeztetésre nem mennek el, mert korábban túl sok problémájuk volt az ilyen megbeszélésekkel. Utoljára május 4-én, a kenedertüntetésen történt, hogy a Lelkiismeret'88 aktivistái nem tartották be a rendőrségen tett ígéretüket, és megzavarták a tér túloldalán a Kendermag Egyesület párhuzamos demonstrációját. A szervezet MTI-nek nyilatkozó elnöke most azt ígérte, hogy a járdán maradnak, és ezúttal nem zárják le a hidat. A rendőrség még nem nyilatkozott, hogy tudomásul vették-e a tüntetés bejelentését.

Az SZMM felhívása szerint egy évvel az Erzsébet hídi események után azért gyűlnek össze, hogy kiálljanak az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok mellett, továbbá követeljék a közrend és a közbiztonság politikamentes biztosítását. Emellett értékelni akarják a kormányzat elmúlt évi teljesítményét is. A Szabad Magyarországért Mozgalom korábban az uniós csatlakozás ellen kampányolt, a mozgalom plakátját betiltották, mert horogkereszt és sarlós kalapács is szerepelt rajta.

Az évfordulóra tervezett tüntetést Kovács László külügyminiszer, az MSZP elnöke szombaton a teljes ellenzékkel hozta összefüggésbe: "az ellenzék most már odáig jutott, hogy békétlenséget és gyűlöletet szító akcióik évfordulóját akarják megünnepelni" - mondta Kovács az MSZP választmányának ülésén. Azt is hozzátette: alig hiszi, hogy van olyan demokratikus ország, vagy demokratikus párt, ahol hasonló eseményről megemlékeznének.

2002. július 4-én 57 embert állított elő a rendőrség az Erzsébet hídi összecsapást követően. Akkor a Lelkiismeret '88 akciócsoportot hozták összefüggésbe a választási szavazatok újraszámlálását követelő tüntetés megszervezésével. Tavaly a tiltakozók autókkal zárták le az Erzsébet hidat, onnan pedig többszöri felszólítás ellenére sem vonultak el. A rendőrségi beavatkozás után a tüntetés a Kossuth téren folytatódott, majd a Rákóczi úton, az Astoriánál ért véget.