Négyszintűvé vált a magyar igazságszolgáltatás, mivel keddtől megkezdték működésüket a megyei bíróságok felett egy szinttel levő ítélőtáblák. Ezzel a Legfelsőbb Bíróság ítélkező szerepe megszűnik, mivel ezentúl az ítélkezés egységének elősegítésére kell koncentrálnia.

Ítélkező tevékenységét ünnepélyes összbírói értekezlettel kezdte meg a Fővárosi Ítélőtábla a Legfelsőbb Bíróság épületében. A több mint fél évszázados kényszerszünet után újra felálló ítélőtáblákkal ismét négyszintűvé válik a magyar bírósági rendszer. Az ítélőtáblák az illetékességükbe tartozó megyei bíróságok elsőfokú határozataival kapcsolatos fellebbezésekről döntenek, átvéve ezt a feladatot a Legfelsőbb Bíróságtól. Egyelőre három ítélőtábla kezdi meg a működését: a fővárosi, a pécsi és a szegedi. A győri és a debreceni ítélőtábla pedig csak másfél év múlva hozza majd ítéleteit.

A legnagyobb területi illetékességgel rendelkező Fővárosi Ítélőtábla ideiglenesen két helyen működik: a büntető kollégium a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai épületében, a polgári és közigazgatási kollégium egy II. kerületi, Fekete sas utcai irodaház bérelt helyiségeiben kezdi meg ítélkező tevékenységét.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Lomnici Zoltán sajnálatosnak nevezte, hogy a Kúria Kossuth téren álló egykori épületét még nem kaphatta vissza az igazságszolgáltatás, így egyelőre a Fővárosi Ítélőtábla is csak ideiglenes elhelyezést kaphatott. Remény van ugyanakkor arra, hogy a kormány rövid időn belül dönt a Kúria épületének sorsáról - jegyezte meg Lomnici Zoltán.