Ma találkozik Dávid Ibolya és Orbán Viktor

Kedden délben, az MDF-székházban ül tárgyalóasztalhoz Dávid Ibolya az MDF, és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy az ellenzéki együttműködésről beszéljenek. A választások óta először tart megbeszélést a két ellenzéki vezető. A tárgyalódelegációk keddi tanácskozásán felvetik a 2004-ben esedékes európai parlamenti választáson való közös listaállítás lehetőségét is.

A keddi találkozón a Fideszt Orbán Viktor pártelnök, Mátrai Márta frakcióvezető-helyettes és Martonyi János volt külügyminiszter, az MDF-et a megbeszélésen Dávid Ibolya pártelnök, Font Sándor frakcióvezető-helyettes és Katona Kálmán alelnök képviseli. Korábban felmerült, hogy Pokorni Zoltán és Schmitt Pál is a Fidesz-delegáció tagja lesz, de az alelnökök külföldön, illetve szabadságon vannak - írja a Népszabadság.

A 2004-ben esedékes európai parlamenti választáson való közös listaállítás lehetőségének kérdése is felvetődik a Fidesz és az MDF tárgyalódelegációinak mai tanácskozásán - tudta meg az MTI. Ugyanakkor Herényi Károly frakcióvezető a múlt héten azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy nem időszerű megállapodást kötni, mivel az csak koalícióban, illetve választások előtt indokolt. Az MDF pedig már határozott arról, hogy jövőre, az európai parlamenti választásokon önállóan indul - mondta Herényi. A Fidesz azonban megállapodást szeretne kötni, erre hatalmazta fel Orbán Viktort a párt országos választmánya hétvégén.

A találkozón a Fidesz delegációja várhatóan tárgyalni kíván a kettős tagság intézményéről, amelyre a Fidesz szövetséggé alakulása kapcsán nyílt lehetőség a nagyobbik ellenzéki pártnál.

Dávid Ibolya a megbeszélés céljairól elmondta: olyan partneri együttműködést szeretne, amelynek eredményeként többségbe kerülnek azok, akik a jobbközép erők társadalom-, gazdaság- és nemzetpolitikájában bíznak.

A találkozót az MDF elnöke kezdeményezte, amikor a Fidesz május 17-i kongresszusa után írt levelet Orbán Viktornak, amelyben azt szorgalmazta, "induljon meg egy közös gondolkodás a jobb stratégia kidolgozására".

KAPCSOLÓDÓ CIKK