Civil vezető a taszári amerikai csapat élén

Bemutatkozó látogatást tett Gyenesei István Somogy megyei közgyűlési elnöknél a kaposvári megyeházán a taszári bázison dolgozó, úgynevezett területi támogató csapat új, civil foglalkozású vezetője, a mérnök végzettségű Uhl Wayne személyében.

Az amerikai katonák nagy részének távozása után a mérnök végzettségű Uhl Wayne irányítja a kis létszámú csapatot, amely a délszláv területen állomásozó amerikai egységek logisztikai ellátását szolgálja ki - tudatta közleményében Balassa Tamás sajtóreferens.

Az új amerikai vezető - a közlés szerint - kiemelt feladatának tekinti, hogy "naprakész, jó kapcsolatokat" tartson fenn a helyi vezetőkkel és közösségekkel. A sajtóreferens tájékoztatása szerint az amerikai szakember folyamatosan egyeztet a bázis további feladatairól a budapesti amerikai nagykövetség munkatársaival.

"Uhl Wayne és Gyenesei István megyei közgyűlési elnök megbeszélésén szóba került, hogy a taszári Kapos Bázis Repülőtér feladatairól, a létesítmény jövőbeni sorsáról a szeptemberben kezdődő kormányközi egyeztetések döntenek" - mutatott rá Balassa Tamás. A sajtóreferens közlése szerint a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön találkozik az Egyesült Államok budapesti nagykövetével, s "ezen a megbeszélésen továbbra is a térség érdekeit szolgáló kettős hasznosítás megoldását ösztönzi majd."

Szenes Zoltán altábornagy Magyar Honvédség vezérkari főnöke június 4-én azt közölte, hogy "a taszári bázis hosszú távú hasznosításának megoldására egy amerikai-magyar vegyes bizottság áll fel a közeljövőben".