Fellázadtak az Irakba induló magyar katonák

Az iraki misszióba készülő katonák elégedetlenségére reagálva felemelte a kiküldetésért járó fizetéseket a honvédelmi miniszter - tudta meg a Népszabadság.

A Népszabadság beszámolója szerint kisebb lázadás tört ki az Irakba induló magyar zászlóalj tagjai között, mert úgy érezték, hogy a misszió költségeiből éppen a bérekből akar lefaragni a honvédség. Ráadásul megtudták, hogy a lengyel katonák jobb fizetést kapnak.

Az eredeti tervek szerint annyi fizetés járt volna Irakban a magyar katonáknak, mint a lényegében már teljesen békés Boszniában. Ők viszont úgy vélik, hogy ez a misszió az Afganisztánihoz hasonló veszéllyel jár, így az ahhoz mért javadalamzásra tartanak igényt. Végül megkapták a kiemelt bért, ami beosztástól függően 1900-3200 dollár, azaz 500 ezer és 850 ezer forint között mozog.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter viszont úgy rendelkezett, hogy azok a katonák, akik megszakították a felkészülést, nem vehetnek részt a misszióban, a helyükre másokat hívnak be a jelentkezők közül.

A magyar katonák az amerikaihoz hasonló egyenruhát viselnek majd Irakban. Ezt többen sérelmezik, mert ezáltal összetéveszthetők az amerikai katonákkal, akik a merényletek fő célpontjai. A magyarok vezetői szerint azonban nem ez okozza a veszélyt és ha betartják a szabályokat, elkerülhetik a támadásokat.