Még idén megkapják pénzüket a kismamák

Még idén megkezdik a kismamáknak visszamenőleg járó jövedelempótlék kifizetését - döntött szerdai ülésén a kormány. Az elmaradt pótlékot külön kérelem nélkül, egy összegben kapják meg a károsultak. A kormány azután döntött erről, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdai ítélete értelmében a Somogy megyei Államháztartási Hivatalnak ki kell fizetnie annak a kismamának az elmaradt jövedelempótlékát, aki korábban megtámadta a testület elutasító határozatát. A költségvetésnek mindez körülbelül 30 milliárd forint pluszkiadást jelent.

Még az idén megkapják a korábban elmaradt jövedelempótló támogatást az érintett kismamák. A Pénzügyminisztérium a jövő héten törvénymódosítást terjeszt a parlament elé, hogy a kifizetések megkezdődhessenek - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai tihanyi kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón, Zánkán. A kismamák kérelem nélkül, alanyi jogon, vélhetően egy összegben kapják majd meg az elmúlt években elmaradt kifizetéseket. A kormányszóvivő szerint a támogatás után nem kell majd adózni.

László Csaba pénzügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az érintett kismamáknak nem kell külön kérelmet benyújtaniuk, hanem automatikusan megkapják a nekik járó összeget. A miniszter elmondása szerint a kifizetések leghamarabb ősszel kezdődhetnek meg. Előtte törvénymódosításra van szükség, a 2001-es adótörvény szerint ugyanis a kismamáknak most kifizetendő összeg adóköteles lenne. Mivel jelenleg törvényhozási szünet van, ezért a jogszabályt leghamarabb szeptemberben tudják módosítani.

László elmondta: az Államháztartási Hivatal az elkövetkezendő hónapokban felméri, hogy kik jogosultak a kifizetésre, és ősszel megkezdi a pénz kiadását. Azt, hogy pontosan milyen eljárás keretében fizetik ki a pénzeket, az írásos bírósági ítélet kézhezvétele után döntik el.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) mai ítéletének értelmében a Somogy megyei Államháztartási Hivatalnak új eljárásban kell kivizsgálnia annak a kismamának az ügyét, aki jövedelempótléka miatt a bírósághoz fordult. A mai ítélet indoklásából az is kiderül, hogy az államháztartási hivatalnak az új eljárásban mindenképp meg kell ítélnie a havi 6700 forintos jövedelempótlékot.

A Legfelsőbb Bíróság mai határozatában - a múlt heti döntéssel ellentétben - nem tartotta jogosnak azonban a kismama igényét a visszamenőlegesen járó összeg kamataira. Az LB szerint a vonatkozó jogszabály nem rendelkezik késedelmi kamatról, és tévesen hivatkozott a kismama ügyvédje a polgári törvénykönyv késedelmi kamatokra vonatkozó részére, ugyanis ebben az esetben nem polgárjogi, hanem közigazgatási jogviszonyban áll egymással a hivatal és a kismama.

Az LB múlt héten már határozott két anyuka ügyében, és három évre jogosnak ítélte az igényt a havi 6700 forintos pótlék visszamenőleges folyósítására. A harmadik kismama ügyében a tárgyalást nem az a tanács folytatta le, amely a múlt heti két esetben határozott. Ha a mai döntés ellentétes lett volna a múlt heti határozatokkal, jogegységi eljárást kellett volna lefolytatni a jövedelempótlékról.

A szerdai határozat kihirdetése után Radovics Csilla, a kismamák ügyvédje elmondta: számított a kedvező döntésre, de abban csalódott, hogy a bíróság a kamatokat nem ítélte meg a kismamáknak. Az ügyvéd hozzátette: az LB döntése csak a pereskedő három kismamára vonatkozik, a döntésből nem következik automatikusan, hogy minden érintett kismama megkapja az elmaradt pótlékot. Az egészségügyi miniszter korábban azonban úgy nyilatkozott, hogy ha a bíróság mai is a kismamáknak ad igazat, akkor az állam minden elmaradt jövedelempótlékot automatikusan kifizet.

Az LB szerdai döntése becslések szerint akár félmillió nőt is érinthet. A kormányszóvivő múlt heti közlése szerint a kormány betartja korábbi ígéretét és mindenben a bíróság döntése szerint jár el. Az elmaradt pótlékok kifizetése körülbelül 25-30 milliárd forintos kiadást jelent, az összeg az államháztartás hiányát növeli majd.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK