A melegfesztiválra készülnek a jobboldali tüntetők

Befejeződött az Erzsébet hídon a tavalyi hídfoglalásra emlékező demonstráció. A tüntetők kevesen, körülbelül 150-en voltak, de abban bíznak, hogy az esti megmozduláson több ezren lesznek. A tavalyi események egyik fő szervezője, Budaházy György beszédében arra bíztatta a résztvevőket, hogy mindenképp menjenek el a szombati melegfesztiválra is. Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya közölte: információi szerint a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

11 órakor befejeződött az Erzsébet hídon a tavalyi tüntetésre emlékező demonstráció. A megmozduláson körülbelül 150-en vettek részt. A tüntetők elismerték, hogy most kevesen voltak, de arra számítanak, hogy az esti tüntetés többezres lesz. "Még az is lehet, hogy este megdől a rendszer" - mondta több tüntető. Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya, aki a Döbrentei térről követte figyelemmel az eseményeket, a demonstráció után közölte: rendkívüli esemény nem történt, és ezt köszöni a tüntetőknek. A főkapitány azonban úgy tudja, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

A reggeli demonstráció résztvevői először a Pannon rádió tavaly július 4-i adásába hallgattak bele, majd többen felszólaltak. "Hősökre emlékezni gyűltünk össze" - kezdte beszédét Kocsis Imre, a tüntetést szervező Lelkiismeret '88 csoport vezetője, aki azt is hozzátette: hagyományt akarnak teremteni a július 4-i megemlékezésből. A tavalyi tüntetők testi épségüket veszélyeztetve hívták fel a figyelmet arra, hogy egyszer sem számolták újra a szavazatokat - mondta Kocsis. Emellett arról is beszélt, hogy szerinte egyetlen magyar párt sem képviseli a nemzet érdekeit eléggé, a Fidesz sem. Aki nem képes nemzeti egységet teremteni, nem alkalmas a nemzeti érdek képviseletére sem - mondta Kocsis.

Budaházy György, a tavalyi események egyik fő szervezője, ugyanabban a pólóban jött a megemlékezésre, amiben a tavalyi hídfoglaláson volt. "Mi tavaly hat sávot zártunk le, a rendőrök most kettőt, úgyhogy szeretném, hogy a rendőrök most csak egyharmadát kapják annak, amit mi kaptunk tavaly" - mondta Budaházy. Most akkora a rendőri készültség, hogy nehéz lenne bármit is csinálni, "ahhoz legalább 200 ezer ember kéne" - mondta. A résztvevők figyelmét felhívta arra, hogy szombaton délután szintén az Erzsébet hídon vonulnak fel a melegfesztivál résztvevői. "Ahogy megnéztük a kendermagosokat, a homoszexuálisokat is meg kellene nézni" - mondta Budaházy, mire a tömegben többen jelezték, hogy jönnek a melegek felvonulására.

Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal korábbi vezetője jogászként szólalt fel, és arról beszélt, hogy miért volt jogellenes és alkotmányellenes a tavalyi tüntetés feloszlatása.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke a Rákóczi-féle ellenálláshoz hasonlította a tavalyi hídfoglalók ellenállását. Torockai agymosó gépezetnek nevezte a sajtót, amely huligánoknak állította be a tavalyi tüntetőket. Az EU-támogató politikusokat pedig talpnyaló kommunistáknak nevezte.

Wittner Mária '56-os szabadságharcos szerint a rendőrségi vezetés hazudott tavaly, amikor azt állították, hogy csak a tüntetőket állították elő, akik rendőrökre támadtak. A frissen kinevezett, nagy szigort ígérő budapesti főkapitánynak pedig azt üzente Wittner, hogy "1956-ban már megismertük, mi a zéró tolerancia". "Gergényi kezdje az elvtársaival a zéró toleranciát a parlamentben" - mondta az új főkapitánnyal kapcsolatban Wittner. Az '56-os szabadságharcos beszédében megemlítette azt is, hogy úgy tudja, tavaly Izraelből szállították a kettős állampolgárokat szavazni.

A tavalyi tüntetésen Kőszegi László, a Hungária Televízió vezetője készített egy filmet, ezt a ma esti Kossuth téri megemlékezésen vetítik le. Kőszegi anyagi és erkölcsi támogatást kért ahhoz, hogy minden magyar településen le tudja vetíteni a filmjét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK