Több a rendőr, mint a tüntető az Erzsébet hídon

A Pannon rádió tavaly július 4-i adását hallgatják az Erzsébet hídon megjelent tüntetők, akik egyelőre kevesen, körülbelül százan vannak - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A tüntetők egyetlen transzparenst hoztak magukkal, ezen az olvasható, hogy "Július 4.: a hősök napja". A hidat és környékét többszáz rendőr lepte el, a híd két szélső sávját lezárták, a forgalom egyelőre folyamatos.

Elkezdődött a Lelkiismeret'88 tüntetése az Erzsébet hídon, ahol egyelőre kevesen, körülbelül százan demonstrálnak a tavalyi hídfoglalás évfordulóján. A helyszínen körülbelül ugyanennyi újságíró jelent meg. A legtöbben a rendőrök vannak, a BRFK többszáz rendőrt vezényelt ki az Erzsébet hídra és környékére. A főhadiszállás a Tabánnál van, de rendőrök lepték el a Ferenciek terét is. Torlódás egyelőre nem alakult ki, a forgalom folyamatos.

A tüntetők a Pannon rádió tavaly július 4-i adását hallgatják - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A demonstrálók egyetlen transzparenst hoztak magukkal, ezen az olvasható, hogy "Július 4: a hősök napja". A szervezők is elismerik, hogy a Lelkiismeret'88 által szervezett megmozdulásra kevesen jöttek el, de sokan abban bíznak, hogy a délutáni tüntetésen 300 ezren lesznek.

A hídon a két szélső sávot bójákkal zárták le a forgalom elől, a járdát pedig kordonnal választották el az úttesttől. A bóják és a kordon között 15 méterenként egy-egy rendőr áll, akik a kordon felé néznek - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A környéken rohamrendőrök állnak készenlétben, de a hídon lévő rendőröknél is van gázspray. A rendőrségi irányító központ a híd budai lábánál lévő Erzsébet söröző kertje, a helyszínre érkezett Lapid Lajos főkapitány-helyettes, aki az az utcai megmozdulások biztosításáért felel a BRFK-n. A hídon a buszsávokban, illetve a hídfőknél gépkocsik elszállítására alkalmas járművek várakoznak. A rendőrség térfigyelő kamerákat telepített a hídon, valamint rendőr-motorcsónak is megjelent a híd alatt.

A hídon a tavalyi hídfoglalás évfordulóján tartanak demonstrációt jobboldali szervezetek reggel fél kilenctől. A demonstrálók csak a járdán kaptak engedélyt a tüntetésre, a budapesti főkapitány figyelmeztette a szervezőket, hogy határozottan fellépnek az úttestre lépőkkel szemben. A készülődés már tegnap este elkezdődött, a rendőrség 22 óra körül már pakolta a kordonokat. A híd négy sarkán pedig egész éjjel egy-egy rendőrautó állt.

Tavaly július 4-én néhány tucat tüntető autóival lezárta a hidat, ezzel követelve az áprilisi választásokra leadott szavazatok újraszámlálását. A megmozdulás egész napra megbénította a főváros forgalmát. Az engedély nélküli megmozdulást a rendőrség oszlatta fel, leszorítva a néhány száz fősre duzzadó tömeget a hídról.

A délelőtt tüntető Lelkiismeret '88 ötszáz főt vár délelőttre a hídra, az este vonuló Szabad Magyarországért Mozgalom viszont többezres tömegre számít. Mindkét szervezet vezetői megjegyezték, hogy ugyan a járdára tervezik a felvonulást, de nem tudják kizárni az úttest elfoglalásának lehetőségét. Kocsis Imre a Lelkiismeret'88 nevében a nagy tömeg esetére jelezte, hogy az úttestre is léphetnek tüntetők, ha nem férnének el. Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője pedig provokátoroktól tartott, akik a tüntetés ürügyén az autóforgalmat zavarhatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK