Az MDF az iskolabezárások okait kutatja

Szeptemberben feláll az az MDF által kezdeményezett vizsgálóbizottság, amely az iskola- és óvodabezárások okait vizsgálja. Az ellenzéki párt azonban már a nyáron kutatási programba kezd.

"Ezer kis iskola és ugyanennyi óvoda működése került veszélybe, mert a helyi települési önkormányzatok képtelenek fenntartani őket, ezért működtetésük szüneteltetésére, illetve bezárásukra kerülhet sor" - mondta Lezsák Sándor. Az MDF-es képviselő emlékeztetett: vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a parlamentben, amit a kormánytöbbség megszavazott, de a testület működését a nyári szünet miatt csak szeptemberben kezdheti meg.

 

"Az MDF azonban már a nyáron hozzákezd tényfeltáró munkájához a kistelepülések oktatási intézményeinek ügyében" - jelentette ki Lezsák Sándor. Elmondta, kutatási programot készítettek, emellett fiatal közgazdászokból és szociológusokból kutatócsoportot hoztak létre, amely az 1989-2003 közötti időszakban kutatja a bekövetkezett változásokat, és megvizsgálja az oktatási intézmények bezárásának hatását a települések fejlődésére.

 

Lezsák reméli, hogy a tényfeltáró munka során már szeptemberre olyan adataik lesznek, amelyeket fel tudnak használni a 2004. évi költségvetés vitájában.

 

A sajtótájékoztatón közzétették a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány és a Magyar Nemzetpolitikai Társaság pályázati felhívását, amelyet az 1989 és 2003 között bezárt iskolák és óvodák történetének feldolgozására írtak ki.

 

Lezsák elmondta: bizonyítékul arra, hogy a kis iskolákban is minőségi munkát folytatnak, országos tanulmányi vetélkedőket rendeznek a nyár folyamán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK