Kürtszóra indult el a már tízezresre nőtt tömeg az Erzsébet hídon a Kossuth tére felé. A Szabad Magyarországért Mozgalom által meghirdetett tüntetésen Budaházy György szervező azt mondta: skandálni lehet bármit, de forradalmat akkor kell csinálni, ha nem készülnek rá. A tüntetők a híd közepén - a tavalyi hídfoglalás helyszínén - elénekelték a himnuszt. Az esti demonstrációra a rendőrség a délelőttinél is nagyobb készültséggel vonult fel: közel háromszor annyi rendőr biztosítja a rendet, mint reggel.

"Le a kaméleon diktatúrával" - olvasható az egyik transzparensen, amelyet a tüntetők vittek magukkal a pénteken fél hatkor kezdődött Erzsébet hídi demonstrációra. A Szabad Magyarországért Mozgalom által szervezett megmozduláson a 2002. július 4-i hídfoglalásra - mint a tüntetők mondják, a hősök napjára - emlékeznek.

A fél hatra meghirdetett kezdésre 4-500 ember gyűlt össze a Döbrentei téren, az Erzsébet szobornál. A felvonulók kereplőkkel, sípokkal felszerelkezve érkeztek. Kifütyülik a rendőrség embereit, akik közel háromszor akkora erővel vonultak fel, mint a délelőtt tartott demonstrációra. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a tüntetők az egymást váltó rendőröket kifütyülik és kifújolják. Több tüntető is akad ugyanakkor, aki csitítgatja a rendőröket kifütyülő társait, mondván, őket csak úgy vezényelték a helyszínre.

A Döbrentei téren tartott gyülekező alatt a Hun Szövetség tagjai egy trianonos pólóba, nemzeti színű karszalagos, Árpád-sávos zászlót tartó alig hat évek kisgyereket segítettek fel a Döbrentei téren álló Erzsébet szoborhoz. A kisfiú pedig félszegen azt kiáltotta: "Éljen Magyarország".

Az időközben ezer főre nőtt tüntető tömeg hat órakor kezdte meg útját a Kossuth tér felé. A harangszóval egy időben fújta meg szarvból készült kürtjét Budaházy György, a tavalyi hídfoglalás egyik főszereplője, akinek megérkezését nagy ovációval fogadta a tömeg. Budaházy felszólította a demonstrálókat, hogy békésen vonuljanak, ne adjanak okot a provokációra. Skandálni lehet bármit, de forradalmat akkor kell csinálni, ha nem készülnek rá - mondta.

A tömegben több magyar zászló és néhány transzparens is van. Ezek közül az egyik egy indiánfejet formáz, alatta pedig a következő szöveg olvasható: "Magyarok, testvéreim. Védjétek meg földjeiteket, akár életetek árán is, vagy úgy jártok, mint mi a leigázók és bevándorlók által".

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a demonstrálók békésen és gyorsan vonulnak. A közel tízezresre nőtt tömeg a híd közepén - a tavalyi hídblokád helyszínén - megállt és elénekelte a magyar himnuszt, majd azonnal tovább indult. A híd túloldalán rendkívül erős rendőrségi készültség várta a vonulókat és a Március 15. tér felé irányították őket. A  téren további csoportok gyülekeznek. A tömeg méreteit jelzi, hogy míg eleje már a Duna-korzón lévő Mariott szállónál tartott, addig a vége még a budai oldalon volt.

A tömegben kormány- és EU-ellenes, illetve Orbán Viktor Fidesz-elnököt éltető jelszavak is elhangzanak. Sokan azt kiabálják, hogy "Ébredj magyar".

Pénteken délelőtt már tartottak egy demonstrációt a hídfoglalásra emlékezve. Akkor 150 ember jelent meg a Lelkiismeret ’88 csoport hívására az Erzsébet hídon.