Fokozott biztonsági intézkedések között ünnepeltek szombaton a nyolcadik melegfelvonulás résztvevői. A rendezvény esetleges megzavarásáról érkező hírek miatt mindenhol felállított rendőrségi kordonok és a fokozott rendőri jelenlét ellenére is jó hangulatban meneteltek másságukat hirdetve. Az ünneplésen alig kétezer ember vett részt, ez azonban a szervezők szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy még mindig sok az előítélet a melegekkel szemben, így sokan nem merik nyíltan vállalni másságukat.

"Nekem nagyon tetszik a felvonulás. Látványos, jól szervezett, hangulatos. Ilyenek ők" - mondta egy idős néni, aki a Nagykörúttól kísérte végig a nyolcadik melegfesztivál szombati felvonulását. A négy kamionból és 2-3 ezer emberből álló menet hangosan vonult végig a Felvonulási tértől a Tabánig. A felvonulók jó hangulatban ünnepelték másságukat.

A Felvonulási téren délután három órakor tartott gyülekezőn minden esetre még nem volt ennyire vidám a kép. A rendőrség által felállított szűk kordon várta az érkezőket. Az alig három-, négyszáz gyülekező hangulatát pedig láthatóan befolyásolták az esetleges provokációról, a felvonulás megzavarásáról érkező hírek. A fokozott rendőri készültségre azért van szükség, mert szélsőséges csoportok néhány hete arról beszélnek, hogy megzavarják a rendezvényt - mondta Mocsonaki László, a felvonulás egyik főszervezője. Mocsonaki elmondta, hogy a rendőrök mellett önkéntesek is ügyelnek, hogy minden rendben menjen. Őket jogászok, biztonsági emberek készítették fel a feladatra.

"Melegek vagyunk, emberek vagyunk és mi is érünk annyit mint mások". "Mutassuk meg, hogy van ünnepelni valónk!" - mondták a felvonulókat köszöntő felszólalók a gyülekezőn. Indulás után pedig az egyre gyarapodó tömegben a legtöbben már elfelejtkeztek a rossz hírekről. Önfeledt ünneplés kezdődött. A négy kamionról hangosan szólt a zene, sokan táncoltak a vontatókon és az utcán.

Több, a melegek büszkeségét hirdető, vagy az előítéletekkel vitába szálló feliratot lehetett látni a békésen és rendezetten vonuló tömegben. "A gyereked, testvéred, barátod, szomszédod vagyok" - állt egy fiatal felvonuló pólóján, egy szivárványszínű felirat pedig a sokszínű természethez hasonlóan sokszínű társadalmat követelt.

Több meleg és leszbikus szervezet tagjai mellett ott voltak a felvonuláson a Zöld Fiatalok, a Humanista Mozgalom és az Öt Kenyér keresztény közösség képviselői is. A felvonulók csak a közszereplőket hiányolják maguk közül. Mivel egy magyar párt, vagy politikai szervezet tagja sem vett részt a rendezvényen, a szervezők Hollandiából, Németországból és Svédországból hívtak képviselőket, akik másságuk büszke vállalására buzdították a résztvevőket.

"A nemzetközi felmérések azt bizonyították, hogy az emberek 7-10 százalékát valamilyen szinten érinti a szexuális másság. Nehezen lehet ugyanakkor ilyen felméréseket végezni, mert sokan még ma sem merik nyíltan vállalni a többségtől eltérő szexuális beállítottságukat" - mondta az egyik szervező. Szerinte éppen azért van szükség az ilyen felvonulásokra, mert a társadalomnak meg kell mutatni, hogy léteznek melegek.

Forrás: [origo]
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ugyanakkor - mint a fiatalember mondta - az elmúlt években sokat változott a szexuális másság megítélése. "Manapság nem divat homofóbnak lenni. Az olyan megmozdulások is ezt bizonyítják, mint amikor Tarlós István óbudai polgármester ellen azért szerveztek tüntetést, mert ki akarta zárni a meleg szervezetek a Sziget Fesztiválról" - vélekedett a fiatalember.

Ennek ellenére a melegek még most is sok területen szenvednek hátrányokat. Mint azt a szervező elmondta, a melegeknek gyakran vannak egyelőre megoldatlan problémáik például az orvosi ellátással, de más kérdésekben is sokszor szenvednek hátrányt szexuális beállítottságuk miatt. "Akik pedig nem csak saját környezetükben vállalják melegségüket, azoknak sokkal több kíváncsiskodást kell elviselniük" - mondta.

Még rosszabb a helyzet a vallásos közösségekben. "Semennyire nem vagyunk elfogadottak" - panaszkodott a felvonuláson Sándor Bertalan, az Öt Kenyér, homoszexuális keresztény közösség vezetője. A szervezetnek alig ötven állandó tagja van, Sándor szerint azonban ez azért van, mert az egyházi közösségekben a melegeknek bujkálniuk, hazudozniuk kell. Az Öt Kenyér vezetője szerint bár a legtöbb egyház nem fogadja el a szexuális másságot, igazán csak a katolikus egyházban rossz a helyzet. A legtöbb homoszexuális hívőnek vagy másságáról, vagy hitéről kell lemondania, de ez nem egészséges - magyarázza a helyzetet Sándor.

Persze akadt olyan ember is, aki szükségtelennek tartotta a felvonulást. "Felesleges ez a tüntetés, mert a magyarok nagyon toleránsak. El tudják fogadni, hogy ez egy születéssel előjövő rendellenesség" - mondta egy fiatalember, aki két társával érkezett megnézni a felvonulást. "Ez a felvonulás provokáció, de eredménytelen volt. Most sincs bennem több indulat, mint amit egyébként" - mondta egyikük, majd hozzátette: ott leszünk az Erzsébet-hídnál is.

Forrás: [origo]
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Így is történt. A pénteken bejelentett ellentüntetésen azonban alig harmincan - fiatalok, öregek vegyesen - várták az felvonulókat, hogy kinyilvánítsák nemtetszésüket. Ki némán, ki ökölrázással, mutogatással, vagy más, kifejezetten alpári módon tiltakozott a felvonulás ellen. "Elismerem, hogy ilyen van, de azzal nem értek egyet, hogy felvonulást tartsanak itt" - mondta egy idős asszony.

Az ellentüntetők között ott volt a tavalyi hídfoglalás néhány résztvevője is. Budaházy György, a hídblokád egyik főszereplője is kilátogatott a melegfelvonulásra. Túl sok vizet azonban nem zavartak az ellentüntetők, a rendőri biztosítás létszáma ugyanis jóval felülmúlta az övéket. A hangulatot pedig legfeljebb csak fokozta, hogy az egyik kamionról az ellentüntetőket "Meleg vagyok, szép vagyok" szöveggel üdvözölték, majd pedig boldog buzinapot kívántak nekik.

A kevés ellentüntetőn kívül a legtöbb járókelő kedvesen fogadta a felvonulókat. Legrosszabb esetben is csak megbámulták a színes ünneplő tömeget. Mint egy középkorú házaspár mondta: "Nincs ezzel a felvonulással semmi baj, mindenki azt csinál, amit akar, ez egy szabad ország".

Sáling Gergő