Várhatóan hétfőn hozza meg elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság (FB) az őssejt-perben. A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) januári állásfoglalásának jogellenességét. Az ETT szerint ugyanis az újszülöttek köldökzsinórvérének levétele kutatási tevékenységnek minősül, ezért csak külön engedély birtokában lehet elvégezni.

A őssejt-perben várhatóan hétfőn hirdet elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság (FB). A felperesek - a Sejtbank Kft. és magánszemélyek - egy januári állásfoglalást vitatnak, amely szerint a köldökzsinórvér levétele engedélyköteles. Az Egészségügyi Tudományos Tanács  (ETT) szerint a köldökzsinórvérben lévő őssejtek felhasználása kutatási stádiumban van, ezért az ezzel kapcsolatos tevékenység nem számít rutineljárásnak. Mivel a tevékenység jelenleg emberen végzett kutatásnak minősül, az egészségügyi törvény és egy szakminiszteri rendelet szerint is külön engedélyhez kötött. Ezért ajánlásában gyakorlatilag megtiltotta a köldökzsinórvér levételét.

A döntést követően több kismama a bírósághoz fordult. A felperesek ügyvédje szerint annak, hogy az őssejtek köldökzsinórvérből való levételét emberen végzett kutatásnak minősítették, semmi köze nincs magához a tevékenységhez, hiszen nem élő emberen végzett kutatás az amúgy is leeső köldökzsinórból származó vér levétele. A köldökzsinórból születéskor levett vérből a felperesek szerint olyan őssejtek nyerhetők, amelyekkel a gyermek későbbi esetleges súlyos betegségei - például a rák, a fehérvérűség vagy az immunhiányos állapot - eredményesen kezelhetők. 

A perben alperesként szerepel az egészségügyi minisztérium is, amely szerint az őssejtek levétele mindenütt engedélyhez kötött folyamat, így az ETT-vel együtt a kereset elutasítását kérte.

A Sejtbank kft. egy külföldi cég alvállalkozójaként foglalkozna a köldökzsinórvér magyarországi levételével és külföldre szállításának megszervezésével, a felperes magánszemélyek pedig a közeljövőben születendő gyermekük őssejtjeit szeretnék biztonságba helyezni. A mintavétellel kapcsolatos eljárásokért és a 20 évre szóló tárolásért mintegy 300 ezer forintot kért a kft. Merhala Zoltán ügyvezető korábban az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt egy év alatt mintegy 900 mintát vettek le. A kft. az ETT januári határozata óta felfüggesztette tevékenységét. 

Az őssejtperben május 25-én tárgyalt először az FB, a június 10-i második tárgyalásra már kitűzték az elsőfokú határozat kihirdetést, ám akkor a Sejtbank kft. módosította keresetét, és levéltitok megsértésének megállapítását is kérte, ezért kellett elhalasztania a döntést július 7-re. A keresetmódosítás indoka, hogy a kft. korábban levélben tájékoztatta az ETT-t tevékenységéről. A testület a levelet és az arra adott választ közzétette internetes honlapján.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy konkrét panasz nyomán vizsgálatot folytatott a köldökzsinórvér születés utáni levétele ügyében. Az ombudsman megállapította, hogy alkotmányos alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, az alapjog lényeges tartalmát pedig még azzal sem. Vagyis az egészséges élet esélyének biztosítása érdekében nem lehet tiltani az őssejtek megőrzését az ombudsman szerint.