Mindenkit meghökkentett Medgyessy ötlete

Több, [origo] által megkérdezett szakértő sem érti, miért van szükség arra, hogy a gyermekes családok igényei szerint módosítsák a középületekre vonatkozó építésügyi előírásokat. A változtatást Medgyessy Péter miniszterelnök jelentette be múlt pénteken. A kormányszóvivő elmondása szerint azért van szükség a módosításra, mert a legtöbb közintézményben felnőtt-szemlélet uralkodik, és a villanykapcsolók vagy mellékhelyiségek kialakításánál nem gondolnak a gyermekekre.

Medgyessy Péter miniszterelnök múlt pénteken a szekszárdi Duna-híd avatásánál tartott beszédében jelentette be: "módosítani kell a középületekre vonatkozó építésügyi előírásokat, hogy a középületek a gyermekes családok részére is használhatók legyenek". Gál J. Zoltán kormányszóvivő az [origo]-nak elmondta, azért van szükség változtatásra, mert jelenleg több, gyermekek által is látogatott közintézményben felnőtt-szemlélet uralkodik. Az építésügyi előírásokat ezért úgy módosítják, hogy például a villanykapcsolók vagy a mellékhelyiségek kialakítása a gyermekek számára is megfelelő legyen.

A kormányszóvivő hozzátette: a változtatásoknak nincs költségvetési kihatásuk, mégis könnyebbséget jelenthet majd a gyermekes családoknak. A szükséges törvénymódosításokat várhatón ősszel terjesztik majd a parlament elé.

A Belügyminisztériumban - amelynek irányítása alatt működik az Építésügyi Hivatal - megkeresésünkre csupán annyit mondtak a várható intézkedésekről, hogy a kormányfő bejelentését a jogalkotó figyelembe veszi majd az építési törvény módosításánál. Ezt a jogszabályt (az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény) ugyanakkor nem is olyan régen, 2003 márciusában módosította a parlament. A törvénymódosítás tárgya akkor az volt, hogy a különböző engedélyezési ügyekben mely hatóság járhat el.

Az Építésügyi Hivatalban sem nyilatkozott senki arról, hogy Medgyessy bejelentése nyomán pontosan milyen változások várhatók. Az [origo]-nak ugyanakkor az egyik munkatárs elmondta: semmilyen előzetes felmérésről nem tud, amely alátámasztaná azt, hogy szükség lenne építésügyi módosításokra a gyermekes családok érdekében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének vezetője, Cságoly Ferenc értetlenséggel fogadta a kormányfő bejelentését. Cságoly szerint a gyermekes családok eddig is használták a középületeket, és mivel nem merültek fel problémák, nem érti, miért lenne szükség változtatásokra. A tanszékvezető emlékeztetett arra, hogy egy 1997-es kormányrendelet részletesen előírta, milyen szabályokat kell betartani az épületek kivitelezése során.

A győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének vezetője, Bodrossy Attila szintén értetlenséggel fogadta a kormányfői bejelentést is. Bodrossy szerint az építész szakmán belül soha nem merült fel, hogy szükség van ilyen irányú változtatásokra.

A tanszékvezető hozzátette: legfeljebb azon az előíráson kellene módosítani, amely szerint a villanykapcsolókat minden hazai épületen - tehát nemcsak középületeken - úgy kell elhelyezni, hogy azokat a gyermekek ne érjék el. Nyugati országokban ugyanis ezzel szemben az az előírás, hogy a kapcsolókat a kilincs magasságában kell felszerelni, hogy azokat a gyermekek anélkül elérjék, hogy székre kelljen állniuk.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK