MDF: független bizottság engedélyezhesse az adatmentést

Az APEH és más kormányzati szerveknél történt adatmásolást vizsgáló bizottság MDF-es elnöke európai országok gyakorlatát vizsgálta. A tapasztalatok alapján Font Sándor kezdeményezi egy kormánytól független bizottság felállítását, amely egyedül dönthetne arról, mely szerv és mikor másolhat le adatokat a biztonsági mentésen kívül.

Az adatmásolásokkal foglalkozó vizsgálóbizottság MDF-es elnöke, Font Sándor hétfői sajtótájékoztatóján számolt be a bizottság első féléves tevékenységéről. Elmondta: az eddigi meghallgatások alapján egyértelműen kiderült, hogy észrevétlenül nem lehet hozzáférni a tárolt adatokhoz, így nincs alapja a kormánypártok azon félelmének, miszerint az ellenzék az elmúlt négy év során - kormánypozícióban - módosíthattak vagy törölhettek adatokat.

 

Kiderült az is, hogy valamennyi szerv, így a PSZÁF, a VPOP vagy az Államháztartási Hivatal is például bármilyen időpontra visszamenőleg vissza tudják állítani az adatokat. Persze ehhez külön engedélyre lenne szükség, de elvileg a rendszer alkalmas rá - ismertette Font, aki szerint ezzel bebizonyosodott, hogy nem volt valódi indok az adatmentésre. Hozzátette: az egyes intézmények nem is tudták, mi okból kérik tőlük a lementett adatokat, csupán eleget tettek a kérésnek.

 

Font a Külügyminisztérium útján több európai országtól - plédául Németországtól, Spanyolországtól, Portugáliától, Hollandiától, Ausztriától, Franciaországtól - is kért információt arra vonatkozólag, más országokban történt-e már hasonló adatmentés, illetve ott milyen szabályok érvényesek. A válaszokból az derült ki - számolt be róla a vizsgálóbizottság elnöke -, hogy hasonló adatmentésre még sehol nem került sor. Az országok többségében működik egy olyan, kormánytól független testület, amely elbírálja a kérelmeket, és dönt arról, ki és mely esetben másolhat le adatokat a kötelező biztonsági mentésen túl. A testület a parlamentnek tartozik beszámolni a munkájáról.

 

Font közölte: kezdeményezi, hogy egy - elsősorban a francia modellnek megfelelő - kormánytól független bizottság álljon fel Magyarországon is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK