A Legfőbb Ügyészség megkezdte az Alfa Tv alapítványa, az Első Közép és Kelet-európai Együttműködés Alapítvány törvényességi vizsgálatát. Az előző két kormány összesen több mint másfél milliárdot áldozott a nemzetközi műholdas csatorna megvalósítására, amelyből semmi nem lett, helyette kulturális internetes portált terveznek - írja a Magyar Hírlap.

A Legfőbb Ügyészség előtt a Fővárosi Főügyészség foglalkozott az üggyel, amelyhez az év elején fordult egy, az ügyben érintett magáncég, amikor címzett ismeretlen szignóval kapta vissza az alapítvány székhelyére küldött levelét. A Fővárosi Főügyészség azonban elutasította a törvényességi vizsgálatot, mivel ezt már 2001-ben megtették, mikor is több jogsértést tártak fel. Azt, hogy valóban megszűntek-e ezek a jogsértések, idén tavasszal kezdték ellenőrizni, jóllehet azokat az alapítvány működésének teljes idejére vonatkozóan állapítottak meg - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint az alapítványt 1994-ben hozta létre 92 magánszemély, hogy egy nemzetközi kulturális és regionális, többnyelvű csatornát létesítsenek. Az Alfa-Tv megvalósítására a Horn- és az Orbán-kormánytól összesen több mint másfélmilliárd adóforint vándorolt az alapítványhoz, ám a csatorna nem indult be, sőt már le is tettek megvalósításáról. Két éve inkább egy internetes portál kifejlesztése a cél, Arkadia 25 néven. Igaz, a nyilvánosság erről csak a közelmúltban értesült - írja a lap.

Az alapítvány 3 éve csonka kuratóriummal működik, az akkor leköszönt Mádl Ferenc köztársasági elnök, s az alkotmánybíróvá választott Bihari Mihály munkáját máig nem látja el senki, feladatukkal összeférhetetlen funkciójukból a Fővárosi Bíróság sem tudja törölni őket, mivel nincs alapítói határozat. Szőcs Géza alapító-kurátor szerint augusztus-szeptembernél korábban nem ülnek össze az alapítók.

Az Árkádia 25 néven tervezett kulturális kalauz portál előkészítése a Hild-villában folyik, és klasszikus információkat tartalmaz majd - közölte Szőcs.

A Hild-villában jelenleg az alapítvány ügyvezetője, Köhalmi Ferenc és titkárnője tevékenykedik. A közel 13 ezer négyzetméteres őspark közepén álló műemlék épületet állami pénzen vette az alapítvány a XII. kerületi önkormányzattól 100 millióért, majd szintén állami pénzeket felhasználva újította fel, s végül eladta az állami privatizációs cégnek, az ÁPV-Rt-nek 811 millió forintért - írja a Magyar Hírlap.