A jövőben a háziorvoshoz is be lehet jelentkezni

A kormány szerdán döntötte el, mire költik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetési tartalékában megmaradt egymilliárd forintot. A pénzt egyebek mellett a támogatott gyógyszerek körének növelésére, és a várakozási idő csökkentésére költik a háziorvosoknál.

A kormány döntött az OEP költségvetési tartalékában megmaradt egymilliárd forint elköltéséről - jelentette be Csehák Judit egészségügyi miniszter szerdán, a kormányülést követően. Az összegből fedezik azt az ellátásjavító intézkedést, hogy a várakozási idő csökkentése érdekében időpontra való bejelentkezést vezetnek be a gyermek- és a háziorvosoknál. Azok az orvosok kapnak majd a támogatásból, akik vállalják erre a rendszerre az átállást, melynek végrehajtását jövő januártól rendszeresen ellenőrzik.

A kormány emellett elfogadta azt a javaslatot, hogy a jövőben előírják, mennyi időt kell kötelezően egy-egy beavatkozásra, kezelésre fordítani a kórházaknak, háziorvosoknak és a fogorvosoknak. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne tudjanak az orvosok, kórházak indokolatlanuk magas teljesítményt bejelenteni, és ezután venni fel a támogatást. A jövőben meghatároznak egy limitet, hogy milyen mértékű teljesítésig fizetnek ellenőrzés nélkül, de afelett ellenőrzik, áll-e valós teljesítmény a bejelentett adatok mögött..

Emellett bővítik a támogatásban részesített gyógyszerek körét, így például bekerülnek a támogatotti körbe az Alzheimer-kórban szenvedő betegek két gyógyszere is.

Az orvosok gyógyszergyárak általi befolyásolását próbálják megakadályozni azzal az intézkedéssel, amelynek értelmében figyelik a gyógyszerek forgalmát, és ha a limitnél többet írnak fel belőlük, csökkentik a gyártóknak nyújtott támogatást. Ezt az intézkedést kísérleti jelleggel, hat hónapra vezetik be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK