Mégis engedélyköteles az őssejt levétele

Csak azok végezhetnek a jövőben köldökzsinórvér-levételt, akik rendelkeznek az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével - jelentette be Kökény Mihály, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön. Ez a szabályozás lesz érvényben mindaddig amíg rendelet nem születik az őssejtek levételéről, tárolásáról, szállításáról. A korábban pert is indító Sejtbank Kft. ugyanakkor tíz nappal ezelőtt még olyan állásfoglalást kapott kézhez, hogy tevékenységükhöz nem szükséges ÁNTSZ-engedély.

Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja jelenleg az, hogy nem javasolt, de nem is tiltott a köldökzsinórvérből származó őssejtgyűjtés - mondta csütörtökön Kökény Mihály, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára. Mivel az őssejt levételére, szállítására, tárolására egyelőre nincs törvény vagy rendelet, addig a tevékenységhez az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyére van szükség. Ha a szolgáltató nem rendelkezik ezekkel az engedélyekkel, jogosulatlanul végez egészségügyi szolgáltatást - mondta Kökény. Az említett engedéllyel négy kórház rendelkezik. A végleges szabályozás, rendelet várhatóan őszre készül el. Az államtitkár elmondta: felkérték az ÁNTSZ munkatársait, hogy vegyék fel a kapcsolatot minden olyan szolgáltatóval, akik ilyen tevékenységet végeznek és tájékoztassák őket a követelményekről.

A korábban pert indító Sejtbank Kft. ügyvezetője az [origo]-nak elmondta: nem rendelkeznek ilyen engedéllyel, mert korábban azt az információt kapták, hogy nincs szükségük ÁNTSZ-engedélyre. Tudomásul vesszük az új álláspontot és beadjuk a kérelmeket az engedélyekre, de tevékenységünket nem állítjuk le - mondta Merhala Zoltán, aki azt is hozzátette: a politikai államtitkár által említett négy kórházban más tevékenységet végeznek.

Az őssejtperben hétfőn született elsőfokú ítélet a Fővárosi Bíróságon, mely kimondta, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács korábban hozott határozata, mely gyakorlatilag megtiltotta a köldökzsinórvér levételét, nem kötelező erejű szabály, csupán egy tudományos állásfoglalás. A bíróság így nem látta megalapozottnak, hogy a tanács kártérítést fizessen azoknak a családoknak, akik elestek az őssejt levételének lehetőségétől, miután a Sejtbank Kft. az állásfoglalás után leállította tevékenységét.

Az ítélethirdetést követően a Sejtbank Kft. bejelentette, hogy folytatja a köldökzsinórvér-minták külföldre szállítását és ottani tároltatását. A cég a hétfői ítéletre és az Országos Tisztiorvosi Hivatal korábbi állásfoglalására hivatkozott, melyben azt írták, hogy tevékenységük nem ÁNTSZ-köteles, a szülész-orvos jogosultsága eldönteni, vállalja-e a mintavételt.

Kutatók szerint a köldökzsinórból születéskor levett vérből olyan őssejtek nyerhetők, amelyekkel a gyermek későbbi esetleges súlyos betegségei - például a rák, a fehérvérűség vagy az immunhiányos állapot - eredményesen kezelhetők. Kökény Mihály csütörtökön ugyanakkor közölte: nem lát lehetőséget arra, hogy a beavatkozás társadalombiztosítási támogatást kapjon, mert a tudomány mai állása szerint a köldökvérből nyert őssejtek gyógyító hatása csak csontvelő-átültetést helyettesítő módszerként igazolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK