Bármely banknak lehet VIP-listája

Sem a hitelintézeti, sem a tőkepiaci törvény nem tiltja, hogy a brókercégek, illetve a bankok kiemelt ügyfeleknek kedvező jutalék mellett, külön tanácsokat adva nyújtsanak szolgáltatást. Korábban a Postabank VIP-listája miatt robbant ki botrány, ott a kiemelt ügyfelek kedvező hitelhez jutottak. A K&H esetében nagyobb hozammal kecsegtették a kiemelt ügyfeleket. A brókercég "exkluzív klubjába" legalább 30 millió forinttal lehetett belépni. A mintegy száznegyven tagot - köztük pártközeli vállalkozókat és médiaszemélyiségeket is - számláló csoportnak az üzletágvezető bróker 15-30 százalékos, irreálisan magas hozamot ígért.

A VIP-listásként emlegetett kör voltaképpen azokat a kiemelt ügyfeleket - általában befolyásos személyeket, pártközeli vállalkozókat, médiaszemélyiségeket - jelenti, akiknek egy bank vagy egy brókercég (a mostani esetben a K&H Equities) az átlag ügyfélhez képest speciális befektetési tanácsokat ad, vagy a szokásostól eltérő kamatot vagy hozamot biztosít.

 

Egy, az ügyet jól ismerő MSZP-s képviselő szerint a brókercég "exkluzív klubjába" körülbelül 140 személy tartozott. A csoportnak az üzletágvezető bróker 15-30 százalékos, irreálisan magas hozamot ígért. A bank nyilvánosság számára is elérhető befektetési alapjai ugyanakkor csak 5-8 százalékos hozamot produkáltak. A VIP-ügyfelek között voltak médiaszemélyiségek, illetve a jobb- és a baloldali pártokhoz közelálló vállalkozók, volt politikus is.

 

Kulcsár Attila, az ügy gyanúsítottja ismert, vagy befolyásos embereknek ajánlott nagyon kedvező hozamú befektetéseket. Mivel az ígért, akár 30 százalékos kamatot a legtöbb esetben ki is fizette a befeketőknek, sokan ajánlották ismerőseiknek a brókert, így rövid idő alatt széles ismerettségi körre tett szert. A kiemelt ügyfelek között azonban - a megkérdezett szocialista képviselő szerint - aktív politikusok nincsenek. Ugyanakkor több pártközeli vállalkozó, de még egy volt szocialista képviselő is megtalálható a bróker ügyfelei között.

 

A VIP-ügyfélkör mintegy 140 emberből állhatott, akik egy része jól járt azzal, hogy Kulcsárra bízta a pénzét. A befektetők másik csoportja - a bank és a rendőrség számításai szerint 60-70 egyéni befekető és cég - azonban pórul járt: nem kapta meg az ígért magas kamatot. Összességében a bank szerint akár több milliárd forint is lehet az okozott kár a sikkasztási ügyben.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK