Öt képviselőnek nincs érettségije

24 országgyűlési képviselő nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ötnek érettségije sincsen. Az érettségivel nem rendelkező képviselők mind fideszesek, és az ellenzéki pártban van a legtöbb diploma nélküli is. Teleki László képviselő és romaügyi államtitkár a közelmúltban érettségizett, de így az is kiderült, hogy eddig jogtalanul szerepelt a neve mellett felsőfokú végzettség - írja a Magyar Hírlap.

Nincs előírva, hogy a kormánytagoknak, vagy a képviselőknek milyen minimális végzettséggel kell rendelkezniük posztjuk betöltéséhez. Az előző ciklusban Deutsch Tamás volt sportminiszter diplomája, a mostani kezdetén pedig Gál J. Zoltán felsőfokú végzettsége volt közbeszéd tárgya - írja a Magyar Hírlap.

Jelenleg huszonnégynek nincs felsőfokú végzettsége az Országgyűlés 386 képviselője közül, öten még érettségivel sem rendelkeznek. Közéjük tartozik a fideszes Tóth Gábor és Balogh József, és a szintén fideszes roma politikusok, mint Lukács Mihály, Varga József és valószínűleg Farkas Flórián is. Farkas életrajzából hiányzik a tanulmányokra vonatkozó rész, de a Magyar Hírlapnak többen is azt állították, nincs érettségije a politikusnak. Az OCÖ volt elnökét az üggyel kapcsolatban nem tudta elérni a lap.

Homályosan fogalmaz életrajzában Tóth és Varga is, előbbi szerint Szombathelyen végzett szakközépiskolát, utóbbiról pedig az derül ki, hogy a Századvég Politológiai iskolán szerzett képesítést.

Felsőfokú végzettsége nyolc MSZP-snek, tíz fideszesnek, és öt MDF-es képviselőnek nincsen, az SZDSZ színeiben egy ilyen képviselő van: Gusztos Péter. A legképzettebbek közé két MSZP-s képviselő tartozik, Molnár László három egyetemi, Pál Béla pedig két főiskolai és egy egyetemi diplomát tud felmutatni - írja a Magyar Hírlap.

A képviselők végzettségének kérdése Teleki Lászlóval kapcsolatban merült fel. Az államtitkár nemrég tette le az érettségit, ám a parlament internetes honlapján az szerepelt, hogy szakmunkásbizonyítvánnyal és főiskolai diplomával rendelkezik. Az érettségi hiánya látszatra senkinek nem tűnt fel, s csak a múlt heti vizsga miatt derült ki, hogy felsőfokú végzettsége igazából csak főiskolán szervezett romológiai tanfolyamot jelent. Ugyan az államtitkár maga hívta fel a figyelmet a tévedésre, számos bírálatot kapott.

A roma politikus azt mondta a Magyar Hírlapnak, soha nem állította magáról, hogy lenne érettségije vagy diplomája, s bár ezek hiánya mindeddig nem zavarta munkájában, tervezi, hogy folytatja tanulmányait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK