Támadják a vérvételes rákdiagnosztikát

Az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára az ÁNTSZ-hez fordult, hogy ellenőrizzék, minden szükséges engedélye megvan-e annak a magánlaboratóriumnak, amelyik vérvizsgálat alapján mutatja ki, hogy vannak-e rákos megbetegedésre utaló jelek a szervezetben. A cég állítása szerint minden engedélyük megvan. Ezzel egy időben több onkológus szakember nyilatkozott úgy, hogy az eljárás hatékonyságára nincs bizonyíték.

Legkorábban augusztus végén lehet időpontot kérni a Pronuk magánlaboratóriumától, ahol azt ígérik, hogy vérminta elemzésével már a daganatos folyamatok megindulását is jelezni tudják. A vizsgálatot a társadalombiztosítás nem támogatja, így 22 ezer forintot kell fizetni érte. A magánlaboratóriumot eközben több oldalról is támadják: az Egészségügyi Minisztérium az engedélyekben kételkedik, Kökény Mihály politikai államtitkár azt kérte az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ), hogy nézzenek utána, rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel a laboratórium. Az ÁNTSZ-hez egyelőre nem érkezett meg Kökény Mihály hivatalos kérése az engedélyekkel kapcsolatban.

A magánlaboratóriumot szakmai támadás is érte: az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint az eljárás hatékonyságára nincs tudományos bizonyíték. Szakmai ellenérvként merült fel az is, hogy egy rossz laboratóriumi eredmény után a pánikba esett betegek nem hisznek a negatív szakorvosi eredményeknek, és akár háromszor-négyszer is megcsináltatják ugyanazt a vizsgálatot.

A 2002 novembere óta működő magánlaboratórium ügyvezető igazgatója, Szabados György orvos-jogász az [origo]-nak elmondta: rendelkeznek a szükséges ÁNTSZ-engedéllyel. Szabados azt is hozzátette: módszerük nem más, mint régóta alkalmazott vizsgálatok és egy magyar szabadalom egy rendszerbe állítása. Tapasztalataik szerint 90 százalékos biztonsággal képesek megmondani azt is, hogy melyik szervben várható a kóros elváltozás. Ha mégsem derül ki, hogy mi a baj, a vizsgálat megismétlését javasolják 30-40 nap múlva. Azzal kapcsolatban, hogy a megijedt beteg rengeteg további kivizsgálásra megy el, Szabados azt nyilatkozta, hogy össze kellene hasonlítani ennek a költségét azzal, amikor egy előrehaladott stádiumú rákos beteget kell kezelni.