Az amerikai légierő szállítja Irakba nagy valószínűséggel a magyar kontingens 50 fős, szálláscsináló csoportját. Tárgyalások folynak arról is, hogy a magyar kontingens Irakban a nemzetközi erők szállítóeszközeit használhassa. Így csak a 300 tagú alakulat kiszolgáló autóit és a páncélozott járműveket kellene a Magyar Honvédségnek biztosítania.

Szinte már biztos, hogy az amerikai légierő szállítja Irakba a magyar szállító kontingens mintegy 50 fős, úgynevezett "szálláscsináló" csoportját - közölte Szenes Zoltán altábornagy. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke elmondta: pozitív tárgyalások folynak arról is, hogy a magyar kontingens Irakban a nemzetközi erők szállítóeszközeit használhassa majd.

Ebben az esetben csak a 300 tagú alakulat kiszolgáló autóit és a szállítmányok védelmét ellátó páncélozott járműveket kellene a Magyar Honvédségnek biztosítania, a mintegy 90-100 szállító járművet pedig a nemzetközi erők adnák. Szenes Zoltán szerint egy-két héten belül befejeződhetnek az erről szóló tárgyalások.

A "szálláscsinálók" hét fős előkészítő csoportja péntek óta Irakban tevékenykedik, az 50 fős nagyobb csoport pedig a tervek szerint két héten belül indul útnak. A magyar kontingens fő erői a tervek szerint augusztus közepén utaznak a helyszínre.