Bárki lehet majomápoló Angliában vagy könyvtáros Haitin

Bárki jelentkezhet mindenesnek egy mexikói teknőstelepre vagy könyvtárosnak Haitira, ha a külföldi tapasztalatért cserébe megelégszik azzal, hogy csak szállást és alapellátást kap a munkáért. Sokan érdeklődnek az önkéntes munkák iránt Magyarországon, de csak töredékük indul valóban útnak. A nonprofit munkákra specializálódott klub szervezésében augusztusban öten-hatan indulnak dolgozni többek között Mongóliába és Hollandiába.

Angoltanár Thaiföldön, mindenes egy mexikói teknőstelepen, könyvtáros Haitiban, majomápoló Angliában - csak néhány a közel 50 önkéntes munkalehetőség közül, melyekből a nonprofit munkaközvetítésre specializálódott klub honlapján lehet választani. Ha valaki nagyon szeretne kiutazni és elég ügyes egy jó pályázat megírásához, akár két hét múlva indulhat - mondta az [origo]-nak a PLANET Club munkatársa, Gaugecz Ádám. A munkalehetőségek általában minimum két hónapra szólnak, és a jelentkezőknek csak az utazási költséget és a vízum árát kell állniuk, de az útiköltség támogatására is adhatnak be pályázatot.

A munkalehetőségek két nagy csoportra oszthatók: egyrészt vannak könnyű fizikai munkák (például a majomápolás vagy építkezés), melyekhez nem szükséges előképzettség, de lehet jelentkezni szaktudást igénylő feladatokra is, ezek közé tartozik a betegápolói munka és a tanári állás is. Utóbbit azok a (leendő) szakemberek választják, akik úgy gondolják, hogy a kint szerzett tapasztalattal itthon több lehetőségük lesz a civil szférában. Az ajánlatok között több egyházi munka is szerepel, de általában nem elvárás a vallásosság.

A külföldi munkára vágyó jelentkezőkkel a klub munkatársai személyesen találkoznak, regisztrálják őket, csak ezt követően jelentkezhetnek az állásokra. A regisztációkor teljes körű hozzáférést kapnak a klub honlapjához, ahol az összes aktuális ajánlat mellett megtalálhatók az önkéntesek élménybeszámolói is. A klubot általában hetente 50-100 jelentkező keresi fel, de csak a töredékük indul valóban útnak. Az elmúlt három évben összesen 130-an vállaltak munkát a szervezeten keresztül. A civil szféra erősítését célul kitűző klub szervezésében augusztusban öten-hatan indulnak dolgozni többek között Mongóliába, Hollandiába és Angliába. Mongóliában utcagyerekekkel kell foglalkozni, Angliában pedig fogyatékosokkal.

Az adott szakterületen szerzett tapasztalat és a nyelvtanulás mellett a külföldi önkéntes munka segítségével lehetőség van megismerni a különböző távoli kultúrákat, életmódokat. Sok esetben teljesen megváltoztatja a hazatérők értékrendszerét a harmadik világban töltött időszak - mondta a szervezet munkatársa. Az önkénteseknek egy másik kultúrában kell elfogadtatni magukat, beilleszkedni. Általában nem jellemző, hogy a Magyarországról kiutazók idő előtt hazajönnének az esetleges nehézségek miatt, de a klub mindenkinek azt tanácsolja, hogy a biztonság kedvéért legyen nála annyi pénz, ami a hazautazásra elég. Betegség, baleset esetén lehet számítani a kinti szervezet segítségére, de mindenkinek a saját felelőssége eldönteni, hogy kint kezelteti magát, vagy hazautazik. "Indiában például nem jön a mentő, ha valaki rosszul van" - mondta a klub munkatársa, aki azt is hozzátette: a kiutazás előtt felkészítik az önkénteseket, hogy külföldön mire számíthatnak.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK