Magyar parancsnok is felel majd az iraki hadműveletekért, aki tábornoki rangban a 200 ezer fős nemzetközi hadsereg 12 fős vezérkarának tagja lesz - tudta meg az [origo]. Isaszegi János korábban több nemzetközi békefenntartó alakulatban szolgált. A tábornok a 300 fős magyar szállító zászlóaljtól függetlenül, Bagdadban dolgozik majd.

Isaszegi János dandártábornok az Irakban állomásozó 200 ezer fős nemzetközi erők 12 fős tábornoki karában kap helyet. Isaszegi az iraki hadműveletekért és a civil és polgári kapcsolattartásért felel majd. Ezért a magyar főtiszt Bagdadban fog tevékenykedni, és nem a magyar alakulat táborában, Al Hillahban. Ez a megtiszteltetés az elmúlt évek magyar szerepvállalásának köszönhető nemzetközi békefenntartó akciókban, ugyanis a mostani magyar alakulat nagysága (300 fő) nem indokolja, hogy a magyar vezető is részt vegyen a nemzetközi sereg irányításában. 

A nemzetközi alakulat az amerikai és a brit csapatokkal párhuzamosan felel majd Irak egy részének irányításáért. A többnemzetiségű sereg vezetését az amerikaiak Irak egy jelentős részén Lengyelországra bízták. E nemzetközi erő része lesz augusztustól a magyar egység is, amely a lengyel irányítású hadosztály szállítófeladatait látja el fél éven át.

Isaszegi, aki a Magyar Honvédség összhaderőnemi hadműveleti csoportjának parancsnoka, azoknak a lengyeleknek is elöljárója is lesz, akiknek irányítása alatt dolgozik majd a magyar alakulat. A tábornoknak szerdán kellene Bagdadba indulnia, azonban a felkészülés, egyebek között lőgyakorlat miatt utazását későbbre kell halasztania.

Kaposváron kedden ünnepélyesen elbúcsúztatták az Irakba készülő alakulat előörséhez tartozó 60 katonát. Az előkészítő részleg építi fel a tábort, azért is hívják őket szálláscsinálóknak.

Az Irakba induló katonák felszerelése modernebb az itthon rendszeresítettnél. A sisakjukra éjjellátó eszközt szereltek, hátukon hőszigetelő vizespalack ("teve") lesz, amelyből egy vállra rögzített szívócsövön lehet inni. Pisztolyaikat nem az övükre, hanem a kommandósokhoz hasonlóan a combjukhoz rögzítik, és a korábbival megegyező biztonságú, de annál 30 százalékkal könnyebb golyóálló mellényt kapnak.