Ezentúl egyértelműen kiderülhet, hogy a fővárosi kerületekben mely utcákban űzhetik az ipart a prostituáltak. Szerdán ugyanis arra kötelezte a helyi önkormányzatokat a bíróság, hogy adják ki a kerületek védett övezeteiről szóló térképeket a prostituáltak kérésére. A bíróság szerint ezt a kérést eddig jogalap nélkül utasították el a hatóságok.

Forrás: MTI

A települések védett övezeteit tartalmazó térképek kiadására kötelezte a bíróság a II. kerületi önkormányzatot is. Korábban a XI. kerületet kötelezték erre, miután a prostituáltak érdekvédelmi szövetsége pert indított, mert hiába kérte a helyhatóságoktól a kérdéses térképek kiadását.

A bíróság határozata értelmében ezek után a helyi önkormányzatoknak kötelessége lesz kiadni a prostituáltak érdekvédelmi szervezete kérésére azt a térképet, amelyről világosan megállapítható, hogy illetékességi területükön mely utcák számítanak védett övezeteknek - ahol a prostituáltak nem gyakorolhatják tevékenységüket.

A bíróság döntésével megsemmisítette azokat a korábbi önkormányzati, illetve közigazgatási hivatali határozatokat, amelyek a prostituáltak ilyen irányú kéréseit eddig megtagadták. A bíróság indoklása szerint a helyhatóságoknak és a közigazgatási hivatalnak nem volt jogszabályi lehetősége a kérés elutasítására.

Földi Ágnes, a prostituáltak szószólója az ítéletet követően közölte, minden fővárosi kerületi önkormányzathoz beadják kérelmüket, igaz, ők már korábban elkészítették saját térképeiket valamennyi kerületre vonatkozóan.