A dajkaterhesség engedélyezését kezdeményezi több civil szervezet - írja a Népszabadság. Annak a lehetőségnek a megteremtéséért fordulnak a döntéshozókhoz, hogy olyan nőknek is lehessen saját gyermekük, akik nem tudják kihordani terhességüket.

Civil szervezetek kezdeményezik, hogy engedélyezzék Magyarországon a dajkaterhességet. A dajkaanya olyan párokon segíthetne egy gyerek kihordásával, akiknek nem lehet saját gyerekük, mert a pár egyik tagja meddő. Ilyen helyzet áll elő olyankor is, amikor valamilyen betegség miatt a terhesség vagy a szülés az anya életét veszélyeztetné. Ilyenkor vállalhatná dajkaanya a gyermek kihordását azzal a feltétellel, hogy a csecsemőt a szülés után átadja a "megrendelőnek". A dajkaanya lehet a gyermek genetikai anyja is, de az is megoldható, hogy a leendő szülők ivar- és petesejtjeit egyesítik, majd így ültetik be a dajkaanya méhébe.

Magyarországon jelenleg egyik módszer alkalmazását sem engedélyezik. Az egészségügyi törvénybe évekkel ezelőtt egyszer már bekerült ugyan ez a lehetőség, de egyházi nyomásra az Országgyűlés végül megtiltotta az eljárást. A döntést a képviselők egyebek között azzal indokolták, hogy még számos, a származás megállapításával kapcsolatos kérdést kellene rendezni, de tartottak attól is, hogy egészséges párok csak a szülés megpróbáltatásai, a terhesség kényelmetlenségeinek elkerülése érdekében keresnek dajkaanyát. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint viszont a dajkaterhesség tiltása a betegek egészségügyi ellátáshoz való és önrendelkezési jogát sérti és megoldható a megfelelő szabályozása.