Keller László az előző kormány idején történt, szerinte több milliárdos kárt okozó cselekmények ügyében megszüntetett nyomozások miatt Polt Péterhez fordult csütörtökön. "Mit kíván tenni a nyomozóhatóságok gyakorlatában felmerülő ismétlődő hibák és visszásságok ügyében?" - címmel írásbeli kérdést intézett a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára a legfőbb ügyészhez.

Levelében a szocialista politikus rámutat, hogy a legfőbb ügyész, illetve az irányítása alá rendelt ügyészségi szervezet a büntető politika legfőbb letéteményese. A rendőrség, illetve az ügyészség a közelmúltban sorozatban szüntetett meg több, a költségvetésnek különösen nagy kárt okozó cselekmény kapcsán indult nyomozást, melyek a korábbi kormányzati ciklus nagy közfelháborodást kiváltó ügyeit voltak hivatva tisztázni. Ilyen például a Magyar Fejlesztési Bank Rt., a Magyar Posta Rt., a Millenáris Kht., az Ifjúsági és Sportminisztérium korábbi gazdasági ügyeivel vagy például az úgynevezett martinsalakos házakkal, illetve a 12 agrárcéggel kapcsolatos eljárás - tartalmazza a politikus levele.

Ezzel kapcsolatban "sorozatban megfigyelhetők olyan érthetetlen hibák és anomáliák, amelyek nehezen védhetővé teszik - a sok esetben már terhelő adatokat is produkáló - nyomozások megszüntetését" - írta Keller László. Jellemző hiba, hogy "nem a valóban felelős személy irányában folytatják a nyomozást, továbbá a nyomozó hatóság meg sem kísérli annak vizsgálatát, hogy a feltárt terhelő körülmények nem alapozzák-e meg más (a feljelentésben szereplőtől eltérő) büntetőjogi tényállás például hűtlen kezelés helyett hanyag kezelés" - megvalósulását. Holott ezt nem mulasztották el például a csillebérci vadászház, vagy Princz Gábor volt Postabank elnök esetében - fejtegeti a legfőbb ügyésznek írt levelében a szocialista politikus.

Keller László mindezek alapján többek között azt kérdezi Polt Pétertől, szükségesnek látja-e annak vizsgálatát, hogy milyen hibákat lát a nyomozások megszüntetése kapcsán, mit kíván tenni azok orvoslása, a felmerült büntetőjogi felelősségek valóban korrekt kivizsgálása és a nem megalapozottan megszüntetett eljárások folytatása érdekében.

Hétfőn a Magyar Fejlesztési Bank kötvénykibocsátása kapcsán fordult kérdéssel Keller László a legfőbb ügyészhez. A levél szerint a pénzintézet 2001-ben egy informális kormánydöntés alapján 445,5 millió euró összegű kötvényt bocsátott ki, és így az államot éves szinten legkevesebb 800 millió forint veszteség érte. Keller László többek között a két évvel ezelőtti kormánydöntés jogszerűségét és a felelősség megállapításának lehetőségeit firtatja Polt Péterhez írott levelében.

Keller László szerdán az M7-es autópálya 73-as és 80-as kilométerszelvényei között észlelt ujjnyi repedések kapcsán is kérdéseket intézett Polt Péterhez. Keller László levelében emlékeztet arra, hogy 2001-ben szintén minőségi kifogások miatt tett feljelentést az M3-as autópálya építésével kapcsolatban, ám abban az ügyben az ügyészség megtagadta a nyomozást. Az M7-es és az M3-as esetében egyaránt a Vegyépszer Rt. és a Betonút Rt. által létrehozott Magyar Autópályaépítő Konzorcium volt a kivitelező.

A Legfőbb Ügyészségen csütörtökön azt nyilatkozták, hogy az autópályával, illetve az MFB Rt.-vel kapcsolatban feltett írásbeli kérdéseket már megkapták, és mint más esetben, most is a törvényes határidőn belül megadják a választ Keller László országgyűlési képviselőnek.