Felfüggeszthetik Veért Kövér kielemzése miatt

Egy Kövér Lászlóról írt cikke miatt fél évre felfüggesztené Veér András pszichiáter tagságát a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága. A testület első és másodfokon is a felfüggesztés mellett döntött, Veér azonban bírósághoz fordult, ezért a döntés nem jogerős. A pszichiáter jelenleg a kormányfő tanácsadójaként dolgozik, és vezeti a MeH-en belül felállt személyügyi kollégiumot.

A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága tavaly indított eljárást Veér András pszichiáterrel szemben, miután az ismert orvos egyik - Népszavában megjelent - publicisztikájában Kövér László fideszes politikus általa vélt pszichikai, paranoiás problémáit feszegette.

Az etikai bizottság első és másodfokon is úgy határozott, hogy hat hónapra felfüggeszti Veér kamarai tagságát. A felfüggesztés egyúttal azt is jelenti, hogy az érintett abban az időszakban nem gyakorolhatja kamarai tagságát, tehát nem gyógyíthat.

Az etikai bizottságot a kérdéses időszakban Poczkodi Sándor - a kamara jelenlegi titkára - vezette, aki az [origo]-nak elmondta: a testület ugyan első és másodfokon is a felfüggesztés mellett döntött, a határozat mégsem jogerős. Veér a tavaly ősszel hozott döntést megtámadta a bíróságon, ahol még nem határoztak az ügyben. Poczkodi nem mondott egyéb részleteket az ügyről, arra hivatkozva, hogy a döntés még nem jogerős.

Megkerestük Veér Andrást is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Hozzátette: az eljárás még nem zárult le, ráadásul úgy véli, magánügyről és nem közérdekű kérdésről van szó.

Veér korábban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója volt, 2001 decemberében mentette fel posztjáról az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. A pszichiáter az MSZP színeiben indult a tavalyi országgyűlési választásokon, a parlamentbe azonban nem jutott be.

A választások után a miniszterelnök és az egészségügyi minisztérium tanácsadója lett, és ő vezeti a Miniszterelnöki Hivatalon belül a közelmúltban felállított Személyügyi Kollégiumot.

Mint a fentiekből kiderül, a pszichiáter jelenleg elsősorban tanácsadói munkát végez, abban az esetben azonban, ha jogerőssé válna a kamara döntése, fel kellene hagynia a Telki Magánkórházban végzett pszichiáteri munkájával.

Pethő András