Életfogytiglanit kapott a bolti sorozatgyilkos

A Fővárosi Bíróság életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Erdélyi Nándort. A bolti sorozatgyilkosként elhíresült férfi legkorábban 25 év múlva szabadulhat. Erdélyi 1998-ben kirabolt három boltot, eközben megölt négy eladót nem egészen 55 ezer forintért.

A Fővárosi Bíróság pénteki ítéletében a vádiratban szereplő mind a négy gyilkosságot bizonyítottnak találta, és életfogytiglani fegyházbüntetéstre ítélte a sorozatgyilkosként elhíresült Erdélyi Nándort. Az ítélet szerint Erdélyi legkorábban 25 év múlva szabadulhat ki. A vádlott és védője fellebbezett, így a döntés még nem jogerős.

A bíró az ítélet indoklásakor kiemelte, hogy a gyilkosságok idején, 1998-ban hatályos törvények szerint kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta Erdélyi. Időközben ugyan jelentősen szigorodott a büntető törvénykönyv, így gyilkosságokért ma már akár tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre is ítélhették volna Erdélyit. Ebben az esetben sohasem lehetett volna még feltételesen sem szabadlábra helyezni. Mivel azonban 1998-ban, amikor az elsőfokú ítélet szerint Erdélyi megölte áldozatait, még a jelenleginél enyhébbek voltak a büntetési tételek, 25 év múlva kiszabadulhat a sorozatgyilkosságért elítélt férfi.

Erdélyit annak ellenére bűnösnek találták a vádiratban szereplő mind a négy gyikosságban, hogy közvetlen bizonyíték csak a csepeli textilbolti gyilkosság esetében szólt ellene: olyan üvegszilánkokat találtak a ruháján, amelyek a gyilkosság helyszínéről származnak, pedig Erdélyi tagadta, hogy Csepelen járt volna. A többi emberölést csak közvetve tudta bizonyítani az ügyészség, a bíróság azonban így is elfogadta a vád állításait.

A bíró szerint ugyanis a közvetett bizonyítékok is egyértelműen alátámasztják azt, hogy Erdélyi a sorozatgyilkos. Mind a négy gyilkossághoz ugyanazt a fegyvert használták. Bár a pisztoly soha nem került elő, Erdélyi latartóztatása óta nem követtek el újabb bűncselekményt a fegyverrel, ráadásul a bolti sorozatgyilkosságok sem folytatódtak. Hazugságvizsgálatot is végeztek, ennek az eredménye és az elítélt férfi személyisége is erősíti a feltételezést, hogy ő ölte meg a négy bolti eladót: agresszív, kiszámíthatatlan természetű, pszichopata, deviáns személyiségként írták le a szakértők a férfit, aki emellett kóros hazudozó is.

Az ítélet szerint Erdélyi Nándor 1998. január 17-én a VII. kerületi Rákóczi úton egy sportüzletben, február 4-én, a IX.  Kinizsi utcai villamossági üzletben egy-egy férfi eladót, február 3-án pedig egy csepeli textilboltban két női alkalmazottat pisztollyal közelről fejbe lőtt. Mind a négyen belehaltak sérüléseikbe, Erdélyi Nándor pedig összesen 55 ezer forintot zsákmányolt. A gyilkos fegyver nem került elő, és szemtanúk sem voltak.

2000 novemberében egyszer már 23 év börtönre ítélték a Erdélyi Nándort kettős gyilkosság miatt a Fővárosi Bíróságon, két másik gyilkosság vádja alól azonban bizonyítottság hiányában felmentették. Ezt a döntést viszont később, 2002 márciusában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság.

Forrás: [origo]
Az egyik áldozat édesanyja is eljött az ítélethirdetésre

Az LB tavalyi döntésének indoklása szerint az első fokon eljáró tanács több hibát is elkövetett: nem derítették fel maradéktalanul a tényállást, ellentmondásosan értékeltek több bizonyítékot. Ráadásul a bizonyítékokat csak felsorolták, nem vetették össze, nem elemezték őket. A vádlott vallomásait egyszer hitelesnek, egyszer hiteltelennek értékelték.

Az LB döntésében szerepet játszott az is, hogy az elsőfokú döntés után jelentkezett egy új tanú is, aki terhelő vallomást tett Erdélyire. A nő azt állította: tudja, hogy a Kinizsi utcai gyilkosság idején hol tartózkodott Erdélyi, a tanú barátnőjénél lakott ugyanis albérletben a vádlott. Barátnőjétől tudja azt is: éppen a Kinizsi utcai bolti gyilkosság napján, estefelé szóvá tették Erdélyinek, hogy nem fizet albérleti díjat. Erdélyi erre lement az utcára, majd amikor visszajött, kifizette az albérleti díjat, és meghívta őket egy cigányzenés vacsorára is.

Erdélyi a nyomozás során beismerő vallomást tett. Ekkor olyan adatokat is közölt, amelyeket a vádhatóság szerint kizárólag a gyilkos ismerhetett. A vádlott azonban később visszavonta a vallomást, a perben mindvégig tagadta, hogy emebert ölt volna.

Komáromi Gergely

fotó: Barakonyi Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK