A bécsi Opera előtt fogták el csütörtök este Kulcsár Attilát az osztrák és a magyar rendőrök közösen. A K&H Equities milliárdos sikkasztással gyanúsított brókerét a nyomozók csalták az Operához este hét órára. Tóth András, a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő államtitkár szerint Kulcsár üzelmeit már két évvel ezelőtt le kellett volna buktatnia a PSZÁF-nek.

Helyesnek bizonyultak a nyomozók értesülései, miszerint Kulcsár Attila, a K&H Equities milliárdos sikkasztással gyanúsított brókere Ausztriában és nem a sajtóban megjelentek szerint Spanyolországban tartózkodik. A rendőrség ezért haladéktalanul kapcsolatba lépett az osztrák társszervekkel, hogy megszervezzék Kulcsár őrizetbe vételét. Erről Ferenczi László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója beszélt pénteki tájékoztatóján.

A bróker pontos tartózkodási helyét nem tudták a nyomozók, ezért azt kellett elérniük, hogy ő maga menjen el egy megadott helyre, ahol már várták a rendőrök - mondta Ferenczi. Ezért a bécsi Operaház elé csalták Kulcsárt. Az Opera előtt két magyar rendőr azonosította a jelzett időpontban, hét óra előtt megjelent férfit, az osztrák nyomozók pedig elfogták őt.

A rendőrség még nem tudja, hogy Kulcsár hol tartózkodott Ausztrián belül, így ottani szállását sem kutathatták át. Elfogásakor megtalálták nála Thaiföld osztrák nagykövetségének a telefonszámát, és ez alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy Kulcsár a délkelet-ázsiai országba akart szökni. Kulcsárt az osztrák rendőrség tartja őrizetben, kiadatása körülbelül egy hónap múlva lehetséges.

Kulcsár Attila - akit a K&H brókercégénél történt visszaéléssel kapcsolatban idézett be az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága - csütörtökön délelőtt nem jelent meg gyanúsítotti kihallgatásán a rendőrségen, ezért az ORFK indítványára az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene.

A rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése alapján kezdett nyomozni 11 nappal ezelőtt a brókercégnél gyanús üzelmek miatt. Az NBH kezdetben a Pannonplast cég részvényei ügyében vizsgálódott, miután Szász Károlyt, a PFÁSZ elnökét ismeretlenek megverték. Szász úgy vélte, azért érthette támadás, mert az általa vezetett felügyelet vizsgálta a Pannonplast gyanús részvényfelvásárlásait. A részvények utáni nyomozás vezetett a K&H Bank brókercégéhez és Kulcsárhoz, akiről kiderült, további sikkasztásokkal is gyanúsítható.

Tóth András, az NBH-t irányító politikai államtitkár szerint nagyon furcsa, hogy a Kulcsár által elkövetett, évek óta folyó "triviális csalássorozat" senkinek sem tűnt fel. A PSZÁF-nek kétévente kell a bankokat ellenőriznie, ez a K&H esetében 2001-ben történt meg utoljára, a következő ellenőrzés idén lett volna esedékes. Tóth szerint a csalást már 2001-ben észre kellett volna venni, "ha mindenki kellő gondossággal ellátja feladatát".Gulácsi Ferenc, a PSZÁF sajtóreferense Tóth vádjával kapcsolatban azt mondta az [origo]-nak, hogy a felügyelet nem tud ezekre a szavakra reagálni. "A felügyelet jogszerűen, nemzetközi elismeréssel végzi törvényben rögzített feladatát. Ilyen-olyan érzésekre nem tudunk reagálni. Csak akkor lehetne a felvetésre választ adni, ha Tóth András konkrétan megnevezné, hogy  mikor és miben történt szerinte mulasztás. Nevezze meg, hogy milyen formában történt mulasztás, hogy érdemben lehessen beszélni róla." 

Ugyanakkor Tóth azt sem érti, hogy a banknál miért nem vették észre a sikkasztást. "Furcsa, hogy senkinek sem tűnt fel a környéken" - fogalmazott.

Salgó László országos rendőrfőkapitány szerint nagyszerű munkát végzett a rendőrség. Úgy érzi, az akcióval a rendőrök csattanós választ adtak azoknak, akik a partvonalról bekiabálva támadták a testületet. Korábban sok támadás érte a rendőrséget, hogy miért hagyhatta el Kulcsár az országot. Salgó szerint morális köntösbe bújtatott politikai támadásokkal nem szabad a rendőrséget illetni, mert ez a jogbiztonságba vetett hitet rendítheti meg. Úgy érzi, a politika megpróbálja a rendőrséget átpolitizálni, ezért arra kért mindenkit, hogy hasonló esetekben az legyen a jelszó: "Ne nyúlj a rendőrséghez!"