Régi-új vezérigazgatója lehet Paksnak

Az áprilisi üzemzavar keltette zavarok elcsitulni látszanak ugyan a Paksi Atomerőmű körül, a Magyar Hírlap szerint továbbra is napirenden van a vezetőváltás. A lap úgy tudja, hogy szeptembertől egy jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő, korábbi paksi vezérigazgató, Szabó József veszi át a cég irányítását.

Szabó maga nem kommentálta esetleges kinevezésének hírét. Az atomerőmű alapítói közé tartozó férfi sokáig a létesítmény biztonságért felelt, majd 1994-től négy éven át ő irányította a részvénytársaságot. Visszatérése mellett szól, hogy az üzemzavar óta többször felvetődött a jelenlegi vezetőség leváltása, az ellenzék pedig azt is kifogásolja, hogy Kocsis István jelenlegi vezérigazgatónak nincs megfelelő szakmai múltja. Szabó kinevezése ellen szól ugyanakkor, hogy az áprilisi üzemzavarhoz vezető folyamatok éppen az ő vezérigazgatósága idején kezdődtek - írja a Magyar Hírlap.

Pakson jelenleg az üzemzavar elhárítására beérkezett ajánlatok kiértékelése folyik. A megbízatásért a rendellenességet okozó francia Framatome és a fűtőanyagot szállító orosz cég verseng. Kováts Balázs, az erőmű szóvivője elmondta a lapnak, hogy csak hetek múlva várható döntés. Addig is igyekeznek megteremteni a sérült fűtőelemek kiemelésének a feltételeit. A napokban egy újabb neutronmérő műszert helyeztek el az elemeket tartalmazó tartály mellett, és megoldották önálló bóradagolását is. Új kamerás vizsgálatot is terveznek, melynek során a tartály közepébe kívánnak leengedni egy kamerát, hogy az ott lévő fűtőelemek állapotát is megvizsgálják.

Az előző kamerás vizsgálat után Kocsis István vezérigazgató optimistán nyilatkozott, szerinte a vártnál kevésbé sérültek a fűtőelemek, és remény van arra, hogy korábban befejeződhet az üzemzavar felszámolása. A lap azonban úgy tudja, hogy ebben és más fontos kérdésben is különbözik Aszódi Attila miniszteri biztos és a paksi vezetőség álláspontja. Aszódi szerint egy-másfél évbe is beletelik, míg felszámolják az üzemzavart, és ellenzi, hogy addig újraindítsák a sértetlen, a tartálytól független kettes blokkot. A paksi vezetők ezzel szemben úgy vélik: megoldható a tartály és a reaktor biztonságos elkülönítése, és hamarabb üzembe szeretnék helyezni a leállás óta napi 50 millió forint termeléskiesést okozó kettes blokkot - írja a Magyar Hírlap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK