Kulcsár Attilának, a brókerbotrány gyanúsítottjának a libériai tiszteletbeli konzultól volt külügyminisztériumi pecsétes igatolványa, és a kirgiz konzul Mercedesen távozott külföldre. Mindkét konzul szerint az általuk képviselt ország EU kapcsolatait segítette Kulcsár. A Külügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.  

Kovács László külügyminiszter elrendelte a Magyarországon működő tiszteletbeli konzuli hálózat felülvizsgálatát. A Külügyminisztérium szerint emellett felfüggesztik azt az 1999-óta folyó gyakorlatot is, amely alapján a tiszteletbeli konzulátusok kérésére alkalmazottjaik minisztériumi körbélyegzőjével ellátott igazolványt kaphattak. A Népszabadság úgy tudja, jelenleg is legalább ezer ilyen igazolvány van tiszteletbeli konzulok munkatársainál.

A lap szerint a többmilliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilának, a K&H Equities Rt. brókerének is volt ilyen igazolványa. Kulcsár kapcsolatban állt több tiszteletbeli konzullal is. Kulcsár tavaly októberig Libéria budapesti tiszteletbeli konzulátusának gépkocsivezetője igazolással rendelkezett. Nagy Károly libériai tiszteletbeli konzul a Népszabadságnak ezt azzal magyarázta, "mivel a fiatalember az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó ügyek megbízottja volt a K&H Bankban, sokat segíthetett abban, hogy Libéria gazdaságilag és politikailag terjeszkedjen Európában". Kulcsár jelenleg az osztrák rendőrség őrizetében várja kiadatását Magyarországnak.

Más lapok értesülései szerint pár hónapja a tiszteletbeli kirgiz konzul Mercedesét is használhatta Kulcsár Attila. Ezzel járt a botrány kirobbanáskor is, és így tudta gyorsan elhagyni az országot. Erdős Endre tiszteletbeli kirgiz konzul az Színes Mai Lapnak adott nyilatkozatában a libériai célokhoz hasonlókkal magyarázta együttműködését a brókerrel, elsősorban befektetési és uniós üzleti kapcsolatépítést várt Kulcsártól. Erdős, aki egy éve tiszteletbeli konzul, kereskedelmi, befektetési tanácsadónak kérte fel Kulcsár Attilát. Kulcsár ezért használhatta 2003 április óta a tiszteletbeli konzulátus gépkocsiját, amelynek sorsa egyelőre ismeretlen.

A lap szerint  két tiszteletbeli konzul üzleti kapcsolatban is állt Kulcsár Attilával. Nagy Károly tiszteletbeli libériai konzul vállalkozása az az Autó Danubia Kft., amely kulcsszerepet játszott a Pannonplast-részvények adásvételénél, illetve amelynek egyik tulajdonosa, az Ashmore Investments Llc. Delaware-ben bejegyzett off-shore cég szintén Kulcsár Attila ügyfele volt.

A Népszabadság értesülései szerint Erdős Endre - aki 1995-ig a K&H Banknál főosztályvezető volt -, szerepel Kulcsár ügyféllistáján.

A Külügyminisztérium szerint a Magyarországon működő tiszteletbeli konzulokat mindig a küldő állam nevezi ki. Az illetékes magyar hatóság, konkrétan a nemzetbiztonsági hivatal ezután véleményt készít a javasolt személyről, majd, ha megfelelőnek találják, működési engedélyt kap a külügyminisztertől. A további munkatársak, - gépkocsivezetők vagy tanácsadók - kiválasztása már a konzulátus belügye. Azt, hogy tiszteletbeli konzulátusok munkatársai is kaphassanak a Külügyminisztériumban kiállított igazolványt, 1999-ben vezették be, Kovács László szerint vannak arra utaló jelek, hogy vissza lehet ezekkel élni, ezért indokolt ezek kiadásának beszüntetése.

A fénykép nélküli igazolvány csak a tiszteletbeli konzulátus írásos meghatalmazásával és személyi igazolvánnyal együtt érvényes. Önmagában sem utazási okmányként, sem a személyi azonosság igazolására nem szolgál, és természetesen nem jogosít határátlépésre sem - mondta a külügyminiszter. Kovács szerint azonban mivel kevesen tudják, hogy ez az igazolvány szinte semmire sem jogosít fel, magabiztos fellépéssel ki tudja mi mindenre használható.

A külügyminiszter ezért úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti az igazolványok kiadását, ezzel párhuzamosan felülvizsgáltatja a tiszteletbeli konzuli rendszer működését, és az ezt szabályozó rendeleteket. Várhatóan minden visszaélésekre lehetőséget adó szabály és rendeletet megszüntetnek, továbbá minden hatóságot értesíteni fognak a tiszteletbeli konzulok jogairól - írja a Népszabadság.