Ellepték a rendőrök a fővárost, a korábbi létszám kétszerese teljesít szolgálatot az utcákon. A rendőrök ott vannak a forgalmas helyeken, rámásznak a zsebesekre, állandóan akcióznak a belvárosban és a főbb pályaudvarokon. Gergényi Péter fővárosi főkapitány minden mozgósítható rendőrt az utcára vezényelt.

A fővárosi utcákra vezényelt minden mozgósítható rendőrt az alig egy hónapja kinevezett budapesti rendőrfőkapitány. Rendőrök posztolnak a forgalmas, idegenforgalmilag is frekventált helyeken, rámásznak a zsebesekre, a motoros rendőrök folyamatosan cirkálnak, és szinte állandóak az akciók a belvárosban és a pályaudvarokon. A helyi őrsök rendőreivel együtt a korábbi létszám kétszerese, 250 járőr teljesít szolgálatot - írja a Népszabadság.

A Keleti és Nyugati pályaudvar és a belváros rendjéért felelősnek kinevezett főkapitányi biztos, Kiss Péter alezredes szerint ezeken a helyeken mostanában nem lehet úgy végigmenni, hogy ne botolnánk rendőrjárőrbe.

A rendőrök a folyamatos akciók során több mint 1500 embert igazoltattak a múlt héten úgy, hogy utánanéztek előéletének is. Így begyűjtöttek 25 körözött vagy tetten ért bűnözőt, és előállítottak 60 személyt - köztük egy eltűntnek nyilvánított fiatalkorút. Több mint 200 szabálysértési eljárást indítottak, száz esetben szabtak ki helyszíni bírságot, beszedve így 450 ezer forintot.

Megszállták a várost a közlekedésrendészet járőrei, a traffipaxok és a motoros rendőrök is. Utóbbiaknak a csomópontok ellenőrzésén túl segíteniük kell a dugók felszámolását is. Csak a szűkebb belvárosra négy motoros járőrt állítottak rá.

A zsebtolvajok elleni fellépését is szigorították, most már azokat is kivonják a forgalomból, akiken félreérthetetlenül látszik a szándék - korábban csak a tetten ért zsebmetszőket állították elő. Átütemezték a nyomozók nyári szabadságát is, hogy az összes szakember az utcán legyen, akiket az akciósok - a közrendvédelmiek - is támogatnak az éjjel-nappal folytatott akciók során. Volt olyan nap, hogy 19 zsebtolvajt füleltek le, közülük 9 ellen eljárás is indult - írja a Népszabadság.

A rendszeres utcai igazoltatásokkor sokszor megmotozzák az embereket, elsősorban a fiatalokat. A Társaság a Szabadságjogokért szerint ilyenkor sokszor túlzásokba is esnek a rendőrök, mert csak akkor forgathatják ki a járókelők zsebeit, ha bűncselekmény gyanúja merül fel. A rendőrfőkapitány szerint mindig jogosan pakoltatják ki a járókelőket.