Bárándy nem enyhítené a drogtörvényt

Először a társadalom szemléletének kellene megváltoznia ahhoz, hogy enyhüljön a drogfogyasztással kapcsolatos szabályozás - derül ki az igazságügyi miniszter nyilatkozatából. Rendőrségi és kábítószerügyi szakértők szerint ugyanakkor már néhány éven belül megvalósulhat, hogy csupán szabálysértésnek minősüljön a lágy drogok fogyasztása.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter szerint amíg a társadalom szemlélete nem változik a drogokkal kapcsolatban, addig nem módosul lényegesen a kábítószer-fogyasztás törvényi szabályozása sem. Bárándy keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy amíg a nemzetközi szerződések nem tesznek különbséget az úgynevezett lágy, illetve kemény drogok között, addig ez a belső szabályozásban sem célszerű.

A miniszter szerint a jelenlegi hazai szabályozásban megnyilvánuló szemlélet már inkább áldozatokként kezeli a fogyasztókat, semmint megrögzött bűnözőkként. Ezért is alkalmaz esetükben büntetés helyett más alternatív eszközöket, mint amilyen például az elterelés - mondta a politikus.

"Hogy a jogszabály milyen súlyosan ítéli meg a drogfogyasztást, az alapvetően a társadalmi megítéléstől függ, amit persze nehéz fölmérni" - tette hozzá Bárándy, majd megjegyezte: a magyar lakosság példának okáért rendkívül megengedő az alkohollal szemben, míg más társadalmakban az alkoholt tiltják, és a könnyű drogokat inkább tolerálják.

Múlt héten ugyanakkor mind a rendőrség, mind az ifjúsági tárca részéről elhangzott, hogy akár már néhány éven belül elképzelhető, hogy csupán szabálysértésnek minősüljön a lágy drogok fogyasztása. Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi helyettes államtitkára például úgy nyilatkozott: szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a lágy drogok, így például a marihuána fogyasztása a jövőben ne vonjon maga után büntetést.

Csendes László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az [origo]-nak magánvéleményét ismertetve elmondta: a gyermekek védelme érdekében szüksége van arra, hogy megváltozzanak a jogszabályok. Jelenleg ugyanis eljárás indul az ellen a fiatal ellen, aki akár csak egy alkalommal is elszívott egy marihuánás cigarettát, és a törvény szerint két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. (A kormányváltást követő Btk-módosítás ugyanakkor ismét lehetővé tette az elterelés választását.) Csendes szerint mindenképpen szükséges, hogy a drogfogyasztás együtt járjon valamilyen társadalmi rosszallással, és ez megvalósulna akkor is, ha szabálysértési körbe tartozna ez a cselekmény.

A szakemberek részéről tehát felmerül a változtatás szükségessége, az [origo] korábbi megkeresésére ugyanakkor a Fidesz és az MSZP is határozottan elutasította a törvények enyhítését. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Juhász Gábor például azt mondta: "Amíg mi kormányon vagyunk, nem fog változni a jogszabály."