A Felvételi Információs Szolgálat felmérése szerint a legmagabiztosabban a jogi pályára készülők vágnak neki a felvételinek, míg a legbizonytalanabbak a művészeti iskolába készülők. A diákok körében jelenleg a gazdasági és a kommunikációs pályák a legnépszerűbbek.

A Felvételi Információs Szolgálat kérdőívét visszaküldők 90 százaléka meg tudta mondani, melyik pályán kíván továbbtanulni. A közvetlenül felvételi előtt állók semmivel sem voltak magabiztosabbak, mint a 10. évfolyamosok. A budapestiek körében magasabb volt a bizonytalanok aránya, mint vidéken, és inkább a fiúk a határozottabbak a választott pályát illetően, mint a lányok.

 

A felmérés szerint tavaly még bátrabban jelöltek meg több pályát is a diákok, mint idén. Idén a gazdasági és a kommunikációs pályák a legnépszerűbbek. Vesztett népszerűségéből a jogi kar és az informatika, míg előbbre lépett a ranglétrán a tanári, bölcsész és a műszaki kar. A 2004-ben érettségizők körében a rendvédelmi pálya, míg a 2005-ben érettségizőknél a művészeti és az informatikai pálya a legnépszerűbb. A műszaki, informatikai, katonai és rendvédelmi pályák iránt inkább a fiúk, míg az orvosi, bölcsész, gazdasági, jogi és művészeti felsőfokú iskolák iránt inkább a lányok érdeklődnek.

 

A budapestiek az átlagnál többen készülnek műszaki pályára, a vidéki nagyvárosokban élő diákok körében az orvosi pálya népszerű, míg a kistelepülések lakói a tanári és a rendvédelmi, katonai pályák iránt érdeklődnek.

 

A felvételi rendszerrel legkevésbé a művészeti, informatikai és a katonai, rendvédelmi pályára készülők vannak tisztában.

 

A végzős és a vidéki diákok valamivel optimistábbak a felvételi sikerét illetően, mint a fiatalabbak és a fővárosiak. A legoptimistábbak a dél-alföldi diákok, a legpesszimistábbak pedig a nyugat-dunántúliak. A legmagabiztosabbak a jogi pályára készülők, míg a legbizonytalanabbak a művészeti felsőfokú iskolába jelentkezők. A megkérdezett diákok fele gondolta úgy, hogy már az érettségi évében sikerül bejutnia az egyetemre vagy főiskolára, annak ellenére, hogy 2002-ben a felvettek 67 százaléka a felvételi événél korábban érettségizett.

 

A Felvételi Információs Szolgálat áprilisban kérdezte meg a felvételizni szándékozó 10-12-es középiskolásokat arról, hova szeretnének továbbtanulni. A felmérésben 414 középiskola 26.678 tanulója vett részt.