A fővárosi MDF új szabályokat javasol, hogy kiszorítsák a koldusokat Budapest központi részéről. Szőke László, az MDF budapesti frakcióvezetője felállítana egy szegényügyi bizottságot, amely amellett, hogy adományokat gyűjt, összeírná a kéregetőket, környezettanulmányokat készítene. Sem Kökény Mihány egészségügyi politikai államtitkár, sem Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője nem támogatja a javaslatot.

Szőke László, az MDF budapesti frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta: a jelenlegi jogsazbályok szerint sem lehetne a koldusoknak leszólítania a járókelőket, illetve nem szabad gyerekekkel koldultatni. A törvények betartását azonban nem ellenőrzik kellőképpen - állította a frakcióvezető. Szőke kedden találkozik Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitánnyal is emiatt.

 

Szőke szerint szükség lenne a koldusok kitiltására például a frekventált turisztikai helyekről, más helyeken pedig korlátozni kellene szerinte a jelenlétüket.

 

Emellett az MDF szegényügyi bizottságok felállítását kezdeményezi mind a főpolgármesteri hivatalban, mind a kerületi önkormányzatoknál. A testület tagjai lennének a javaslat szerint a főpolgármester mellett a kerületi polgármesterek, egyházi személyek, civil szervezetek képviselői és szociális szakemberek. A bizottság feladata lenne adományok gyűjtése a rászorulóknak, a segélyezésből kiszorultak összeírása, környezettanulmányok készítése, önkormányzati támogatások összegyűjtése és elosztása. Emellett törvénymódosítást is javasol, hogy az adó 1 százalékát egy olyan alapítványnak is fel lehessen ajánlani, amely a szegényeknek gyűjt. Az alapítvány pénzét is a tervek szerint ez a bizottság osztaná szét a rászorulók között. "Hasznos lenne az is, hogy akár bizonyos pénzbírságok is ebbe az alapba folyjanak be" - tette hozzá Szőke László. Az MDF elképzelhetőnek tartja például élelmiszerjegyek kiadását is.

 

"Három-négy év alatt fel lehetne számolni a koldulás intézményét" - állította a frakcióvezető, példaként említve Ausztriát és Németországot, ahol olyan szigorú szabályokhoz kötik a koldulást, hogy gyakorlatilag nincsenek is kéregetők az utcákon. Prágában pedig a belvárosból tiltották ki a koldusokat.

 

A fővárosi MDF még nem egyezetetett elképzeléséről más pártokkal. Szőke a napokban szeretne találkozni Demszky Gábor főpolgármesterrel, hogy megnyerje elképzelésüknek.

 

"A szegények támogatására rengeteg szervezet működik, nem értem, mi szerepe lenne ebben az önkormányzatnak egy külön bizottság felállításával" - mondta az [origo]-nak Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője. Bőhm szerint is a város néhány pontján már tarthatatlan a helyzet a koldulás terén, de mint mondta, már gondolkodnak a megoldáson. "Tárgyalunk a hajléktalanszervezetekkel, hogy emberséges körülmények közé, de mégis a turistákat nem zavarva lehessen visszaszorítani a koldulást. Szeptemberben a közgyűlés elé fog kerülni egy anyag erről" - mondta a szabad demokrata politikus.

 

"Ebben  javaslatban első hallásra több a látványos elem, mint a valódi tartalom" - vélte Kökény Mihány egészségügyi politikai államtitkár. A politikus az [origo]-nak azt mondta: a szociális ellátórendszer az önkormányzatok számára széles lehetőséget biztosít a rászorulók támogatására. "Nem vált be sehol, ha drasztikus rendőri intézkedésekkel próbáltak fellépni a szegénység ellen" - tette hozzá a politikus.

 

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy folyamatban van a szociális törvény átfogó felülvizsgálata annak érdekében, hogy még célzottabban tudják támogatni a rászorulókat. "nem hiszem, hogy egy újabb bizottság felállítására van szükség, inkább a meglévő jogszabályokat kell betartani" - mondta Kökény. Hozzátette: a kerületek kezében sokféle lehetőség van, a segélyektől a természetbeli segítségig, ráadásul nem azonosak a lehetőségek és a szükségletek.