A szökőkutak vize nem ivóvíz minőségű, és ritkán is cserélik le, ezért sem ivásra, sem fürdésre nem alkalmasak. A víz fertőzött lehet, a szalmonella vagy vérhas kórokozói is előfordulhatnak benne. Emellett az algásodás ellen használt vegyszerek is károsak az egészségre.

A legnagyobb melegben sem javasolják a szökőkutakban való pancsolást a szakemberek, ugyanis a víz kórokozókkal lehet tele. A szökőkutak vize nem ivóvíz minőségű, és csak nagyon ritkán cserélik le. "A strandmedencék vizével ellentétben hosszú ideig ugyanaz a víz kering, anélkül, hogy szűrőrendszereken menne keresztül" - mondta az [origo]-nak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársa, Ócsai Lajos, aki azt is hozzátette: az algásodás ellen használt vegyszer is káros lehet az egészségre.

A szökőkutak vize fertőzött lehet, például a szalmonella és a vérhas kórokozója is előfordulhat benne - mondta Gömöri Gabriella, a debreceni tisztiorvosi szolgálat munkatársa. Ha valaki ugyanazzal a kézzel eszik egy fagyit, amivel egy szökőkútban pancsolt, elkaphatja a fertőzést - mondta a szakember. A Debrecen főterén álló szökőkutat éjjel a térfigyelő rendszerrel, nappal a közterület felügyelet munkatársainak segítségével tartják szem előtt. Tisztításakor rendszeresen találnak benne üvegcserepeket, papír zsebkendőket és cigarettacsikkeket.

Az elmúlt években a tisztiorvosi szolgálatok nem rögzítettek olyan megbetegedéseket, melyek egyértelműen a szökőkutak vizével hoztak volna összefüggésbe, ugyanakkor mindenkit óva intenek attól, hogy belemenjen a szökőkutakba, vagy kutyáját fürdesse bennük.