A Jobbik mozgalom visszaélést gyanít az EUKK-nál

Medgyessy Péter miniszterelnököt tartja felelősnek a Jobbik Magyarországért Mozgalom abban, hogy eddig nem hozták nyilvánosságra az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) által kampánycélra felhasznált több milliárd forint közpénz tételes elszámolását. Az EUKK visszautasítja a szervezet vádjait.

"Keller László közpénzekért felelős államtitkárhoz fordulunk a jövő héten, hogy indítson vizsgálatot annak kiderítésére, történtek-e visszaélések az EUKK tevékenységével kapcsolatban" - idézte Horváth Tibort, a Jobbik szóvivőjét az MTI. A szóvivő azt állította, hogy "megbízható információik vannak", miszerint a közalapítvány egy-egy pályázat elbírálása során hátrányos megkülönböztetést alkalmazott.

Horváth Tibor úgy vélte, az EUKK körüli több hónapos hallgatás azt a gyanút kelti, hogy "közpénzek szivárogtak el". A Jobbik mozgalom azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a "K and H Equities-botrányhoz hasonló nagyságú visszaélésekre kerülhetett sor".

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szóvivője elmondta: szeretnék elérni, hogy rövid időn belül hozzák nyilvánosságra, mire költötte a közalapítvány a több mint 3 milliárd forintot, ki mennyi honoráriumot kapott a közalapítványon belül. Azt is szeretnék megtudni, hogy az európai uniós csatlakozással kapcsolatos népszavazást követően milyen tevékenységet folytattak.

Horváth Tibor megjegyezte: több alkalommal megkeresték az EUKK vezetőjét, Somody Imrét, de nem reagált kérdéseikre. A mozgalom azt is sérelmezte, hogy a közalapítvány a csatlakozás mellett egyoldalú, "primitív" kampányt folytatott és a közpénzekből fenntartott honlapjukat több hónapja nem frissítették - adta hírül az MTI.

Suba János, az EUKK ügyvezető titkára az [origo]-nak elmondta: a Jobbik vádjai komolytalanok és tájékozatlanságból erednek. Közölte: az EUKK kuratóriuma május végén tételesen elszámolt az addig az EU-népszavazási kampányra költött körülbelül 2,3 milliárd forinttal az Országgyűlés Eu-nagybizottsága előtt. Hozzátette: minden pénzköltésüket a sajtón keresztül is nyilvánosságra hozták.

Szeptembertől erősít az EUKK

Az ügyvezető titkár az [origo] kérdésére azt is elmondta: jelenleg is működtetik a 181-es központi telefonszámukat, amelyre naponta mintegy 300 hívás érkezik. A közalapítvány honlapját pedig naponta ezren látogatják.

Folyamatban van az EUKK úgynevezett hozomány-programja is, mely során a települések összegyűjtik, mire büszkék, mely értékeiket vinnék be az Európai Unióba. "Az ősz folyamán az összegzett anyagot CD-n vagy DVD-n kiadjuk" - közölte Suba.

Emellett folyik a tájékoztató kampányra pályázati pénzeket nyert szervezetek és önkormányzatok elszámoltatása is. Az ügyvezető titkár ismertette azt is, hogy a Sziget-fesztiválon jelen lesz az EUKK is, illetve részt vesznek az augusztus 19-i örömkoncert szervezésében.

Az EUKK benyújtotta a kormánynak a következő szűk egy évre vonatkozó munkatervét is, amelyet a kormány várhatóan augusztus 6-i ülésén tárgyal. "Szeptembertől ismét teljes gőzzel működünk, bár nem várhatók olyan látványos elemek, mint a népszavazás előtt. A jövőben az 181es központi hívószámon, a megújuló weboldalon és EU információs pontokon keresztül ügyfélszolgálati típusú tájékoztató munkát végzünk" - ismertette a kuratórium ügyvezető titkára.