A debreceni Kölcsey Ferenc Művelődési Központ épületének bontási munkáit végző Ferro Hungária Rt. nem rendelkezik a bontási törmelék kezeléséhez szükséges engedéllyel - mondta Kovács László, az önkormányzat SZDSZ-es képviselője a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőségtől kapott információira hivatkozva hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

"Hogyan kívánja Kósa Lajos polgármester biztosítani a törvényességet a városban, ha az általa megkötött szerződés sem garantálja ezt?" - tette fel a kérdést a képviselő. Kovács László elmondta: bár a bontási törmelék saját tulajdonon való elhelyezésére nem kell engedélyt kérni, de a hulladék felaprítása és szállítása környezetvédelmi engedélyhez kötött. Ismeretei szerint a Ferro Hungária Rt. ennek nincs birtokában, és az engedélyek beszerzéséhez az általa beígért 43 napos határidő nem elegendő.

Az SZDSZ-es képviselő felvetette: "vajon tudott-e erről a város vezetése, amikor elfogadta a cég által előterjesztett 43 napos határidőt".

Kovács László úgy tudja, hogy a nemrégiben átadott élményfürdő építési munkáinak előkészítésénél is elkövetett már hasonló hibát az önkormányzat, amely ezért több tíz milliós bírságot kapott, bár az ügy még nem zárult le, bírósági szakaszban van.

A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség (Tiköfe) megbízott igazgatója megerősítette a Kovács László által elmondottakat: a Ferro Hungária Rt. nem rendelkezik az építési törmelék kezeléséhez szükséges engedéllyel. Kelemen Béla közölte: a hulladékkezelési engedély megszerzése akár 90 napig is eltarthat, hiányában a törmelék mennyiségétől függően akár 30 millió forintos bírság is kiszabható rá.

Varga László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályvezetője a felvetett kérdésekre azt mondta, hogy a Ferro Hungária Rt. engedéllyel rendelkező alvállalkozóval kívánja elszállíttatni a bontási törmeléket. Eredetileg a debreceni repülőtéren helyezték volna el ideiglenesen az összezúzott betonalapot, ám jobb megoldásnak látszik a debreceni szeméttelep, ahol már amúgy is dolgozik egy vállalkozó, aki az ilyen anyagok összezúzásával foglalkozik.