Megcsappantak a vérkészletek

Megszűnt a súlyos vérhiány Baranya megyében, azt követően, hogy a Vöröskereszt és a vérellátó központ felhívásokban kérte a Pécs környékén lakókat, hogy menjenek vért adni. A felhívás hatására sokan szánták rá magukat a véradásra, amire nagy szükség is van, mert a rendszeres véradók szabadságon vannak, a vérkészletek országosan megcsappantak.

Súlyos vérhiány alakult ki a napokban Baranya megyében, ezért a Vöröskereszt és a vérellátó központ felhívásokban kérte a Pécs környékén lakókat, hogy menjenek vért adni. A felhívás eredményes volt, mára megszűnt a súlyos hiány, nem kell egyetlen műtétet sem elhalasztani - mondta az [origo]-nak a Pécsi Regionális Vérellátó Központ vezető-helyettese.

Nyáron általában jellemző a vérhiány, ugyanis a rendszeres véradók is szabadságra mennek, elutaznak, az egyetemi szünet miatt a diákok is ritkábban adnak vért, miközben a közlekedési balesetek száma igen magas, és a műtétek száma sem csökken jelentősen.

Véradásra lehetőség van több kulturális rendezvényen is: a Szigeten a csónakházzal szemben található Vöröskereszt véradótáborban mindennap várják a 18 és 65 év közötti egészséges véradókat. A tavalyi fesztivál ideje alatt több mint 1300 fiatal adott vért, amely a főváros vérellátásában nagy segítséget jelentett.

A kapolcsi Művészetek Völgyében szintén mindennap lehetőség van véradásra augusztus 2-ig.