Nyomoznak az orosz államadósság ügyében

Számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett visszaélések kapcsán. Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese ugyanakkor nem volt hajlandó kommentálni a Magyar Nemzet értesülését, miszerint az ügyben szinte kizárólag olyan cégek érintettek, amelyek az MSZP-hez kötődnek.

Az orosz államadósság ügyében július 21-én érkezett a rendőrségre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése, és a nyomozást július 23-i hatállyal rendelte el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságára - mondta az [origo]-nak Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese. A számviteli rend megsértését az követi el, aki a könyvelést és egyéb dokumentációt az előírásoktól eltérően vezeti, és ezzel lehetetlenné teszi vagy legalábbis megnehezíti gazdálkodásának ellenőrzését.

 

Németh Lajos közölte: nem kívánják kommentálni a Magyar Nemzetben megjelent állításokat. A Magyar Nemzet keddi számában azt írta, hogy az ügyben szinte kizárólag olyan cégek érintettek, amelyek az MSZP-hez kötődnek. Ezt a vádat korábban Rogán Antal fideszes poltikus is megfogalmazta.

 

Németh Lajos elmondta: egyelőre nem lehet tudni, meddig tart a nyomozás, két hónaptól két évig bármilyen időtartam elképzelhető. Hozzátette ugyanakkor, hogy gazdasági ügyekben hosszabb nyomozásra kell számítani, mivel több esetben szakértőket is be kell vonni a vizsgálódásba.

Keller László közpénzügyi államtitkár a Nap-kelte július 19-i adásában jelentette be, hogy a Kehi ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az orosz államadósság lebontása során "eltűnt dollármilliók" miatt. Az államadósság lebontása közben ugyanis 62 millió dollár nyomtalanul eltűnt. Legalábbis ekkora összegről vitázik a magyar és az orosz fél, aki szerint a szóban forgó 62 millió dollár kifizetett tétel, míg a magyar oldal szerint nem az.

László Csaba pénzügyminiszter január 20-án jelentette be - miután hazaérkezett Moszkvából, ahol orosz kollégájával aláírta az erről szóló egyezményt -, hogy az orosz fél 82 millió dollárt utal át a teljes 92 millió dolláros, még megmaradt orosz államadósságból, és ezt a költségvetési törvénynek megfelelően fordítja a büdzsé kiadásaira a kormányzat. A pénzügyminiszter akkor közölte: a megállapodás az adósságlebontás minden elemét tartalmazza.

László Csaba emlékeztetett arra, hogy az előző kormány tavaly áprilisban egy 150 millió dolláros adósságtételt megkísérelt 31 százalékos árfolyamon realizálni, az orosz fél azonban érdemben nem foglalkozott a javaslattal. "A maradék készpénzhányadhoz viszonyítva most 36 százalékon sikerült 'kihozni' az adósságot. Ezért ez lényegesen jobb megállapodás" - közölte akkor a pénzügyminiszter. Hozzátette: a magyar fél számára egyértelmű volt, hogy a kérdést akkor lehet lezárni, ha a magyar kormány lemond az úgynevezett el nem számolt inkasszókról. Ennek értéke kamatokkal együtt mintegy 76 millió dollár volt. László Csaba januárban szólt arról is: a Kehi és a közpénzügyi államtitkárság kapta feladatául, hogy ezt a kérdést megvizsgálja, és minden lehetséges módon megpróbálja feltárni, hogy miképp lehet ezt az összeget behajtani.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK